Diederik Samsom op een verkiezingsbijeenkomst in Drachten.
Volledig scherm
Diederik Samsom op een verkiezingsbijeenkomst in Drachten. © anp

Diederik Samsom tegen tijdelijk verbod op peilingen

PvdA-leider Diederik Samsom heeft na afloop van een verkiezingsbijeenkomst in Drachten gereageerd op het idee om opiniepeilingen in een periode vlak voor de verkiezingen te verbieden. SP-leider Emile Roemer bleek daar zondag wel oren naar te hebben. Samsom is er op tegen omdat zo'n verbod volgens hem de vrijheid van meningsuiting aantast.

Roemer zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat hij vindt dat er moet worden nagedacht over een verbod op peilingen in de laatste weken voor de verkiezingen, zoals in bijvoorbeeld Frankrijk bestaat. 'Daarmee haal je de hype weg', zei hij.

Volgens sommige deskundigen heeft het grote aantal peilingen vlak voor de verkiezingen effect op het gedrag van politici en zouden ook de kiezers erdoor beïnvloed worden.

Angstbeelden
Samsom reageerde in Drachten ook op uitlatingen van Rutte, die zondag aangaf dat Nederland onveiliger wordt als de PvdA weer aan de macht komt. Hij vindt dat VVD-lijsttrekker Mark Rutte 'geen angstbeelden moet schetsen' over het PvdA-verkiezingsprogramma. Samsom zei dat in reactie

'Ik vind niet dat je campagne moet voeren op basis van angstbeelden van het programma van anderen, maar op basis van je eigen programma. Ik vertel wat wij willen met Nederland en dan zijn kiezers slim genoeg om door angstbeelden heen te prikken', aldus Samsom.

Bruggen weggeslagen
Samsom zei in zijn speech voor PvdA'ers uit Groningen, Drenthe en Friesland dat verandering in de lucht hangt en dat die over 72 uur bewaarheid kan worden. Hij haalde uit naar VVD en CDA die verantwoordelijk zijn voor 2 jaar 'rechts rotbeleid' waarin de verschillen tussen mensen groter zijn geworden en 'bruggen in Nederland zijn weggeslagen'.

Samsom ontkende na afloop dat hij al in potlood een afspraak met premier en VVD-leider Mark Rutte in zijn agenda heeft staan, zoals CDA-leider Sybrand Buma denkt dat het geval is. Samsom denkt wel dat de fractievoorzitter van de partij die woensdag de grootste is geworden, op donderdag het initiatief moet nemen om de 'formatie op gang te krijgen'.