Azc Ter Apel.
Volledig scherm
Azc Ter Apel. © anp

Diefstal door asielzoekers: winkeliers willen compensatie

De overheid denkt na over een manier om ondernemers die de dupe zijn van diefstal door asielzoekers in Ter Apel tegemoet te komen. De winkeliers zeggen jaarlijks tienduizenden euro's schade te lijden. Die kunnen ze vaak niet op de dieven verhalen.  

Een woordvoerder van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) bevestigt dat er overleg plaatsvindt. Daarbij zijn ook de gemeente Westerwolde en het ministerie van justitie betrokken.  ,,Het vergoeden van schade door diefstal is niet aan ons, wij zijn een opvangorganisatie", zegt een woordvoerder van het COA. Het ministerie van justitie stelt dat het de schade 'onderwerp van gesprek is'. ,,Verder kunnen we er nog niets over zeggen", aldus een woordvoerder. 

In Ter Apel staat een centrale ontvangstlocatie van het COA. Dat is de eerste verblijfplaats van vreemdelingen die in Nederland asiel willen aanvragen. Onder deze mensen zijn ook veel mensen uit 'veilige' landen, zoals Marokko, Tunesië en Albanië. Zij worden meestal snel weer teruggestuurd naar hun land van herkomst. De problemen zouden vooral door deze groep veroorzaakt worden.

Inkomsten

De ondernemers vragen al enige tijd om compensatie voor de inkomsten die zij misliepen door de diefstal in hun winkels, schrijft RTV Noord. Het zou gaan om zo'n 50.000 euro per jaar. Ook beroepen ze zich op de landelijke SODA-regeling, die de ondernemer recht geeft om bij diefstal direct 181 euro te innen bij de dief. 

Deze regeling werkt echter niet bij asielzoekers, stellen de winkeliers, omdat ze dat geld niet hebben. Ook verdwijnen ze van de radar wanneer ze naar een ander centrum in Nederland gaan. 

Gesprekken

Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel.
Volledig scherm
Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel. © anp

Burgemeester  Leendert Klaassen van Westerwolde erkent de problematiek tegenover RTV Noord. ,,Ik ben via het ministerie en het COA aan het kijken of we een voorziening kunnen treffen, die ook werkt als het verhalen van kosten niet direct mogelijk is bij de asielzoekers.'' Het zou een aparte regeling moeten worden om het geld bij asielzoekers of het COA weg te halen.

Het COA bevestigt aan deze site dat er gesprekken gaande zijn.  ,,Maar wij zijn niet de instantie die gaat over eventuele compensatie. Wij praten mee om te kijken of we de veiligheid kunnen verbeteren", stelt een COA-woordvoerder.  Dat laatste kan het COA doen door maatregelen op te leggen aan de bewoners van een azc. Een eventuele compensatieregeling kent ook nog juridische hobbels. Zo zullen meer gemeenten dan Ter Apel daarvoor in aanmerking willen komen.  

Veiligelanders

De problematiek rondom het centrum speelt al een tijd, aldus het COA. Zo kondigde de gemeente in november 2016 een serie maatregelen aan om de overlast terug te dringen. Een daar van was onder meer een alcoholverbod.  In december 2016 werd ook per direct cameratoezicht ingevoerd in de strijd tegen een kleine groep asielzoekers die aanhoudend overlast veroorzaakte. 

Ter Apel is niet de enige plek waar asielzoekers overlast veroorzaken. De regering besloot daarom in juni van dit jaar dat overlastgevende asielzoekers sneller in zogenoemde aso-azc’s worden geplaatst. Het kabinet nam dit besluit na incidenten in onder meer Grave, Weert en Oisterwijk, waarbij groepen asielzoekers inbraken en diefstallen pleegden of betrokken waren bij geweldsincidenten.  In 2016 besloot de burgemeester van Weert dat zeker veertig asielzoekers huisarrest kregen. Zij kregen de jaarwisseling huisarrest op het azc of mochten op bepaalde plekken in een gemeente niet komen.  

  1. Hoofdredacteur: ‘We moesten wel reageren op de  beschuldiging van censuur’
    Podcast

    Hoofdredac­teur: ‘We moesten wel reageren op de beschuldi­ging van censuur’

    ‘De speech van Koning Willem-Alexander op De Dam tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei oogstte veel lof. Vandaar ook dat het AD een deel van die speech op de site wilde laten zien.,’ vertelt hoofdredacteur Hans Nijenhuis in de podcast Hoofdzaken. ‘De hele speech mocht niet geplaatst worden, dus moest er een keuze gemaakt worden, maar daar zat een zinnetje niet in. Toen werden we op Twitter beschuldigd van censuur.’