Volledig scherm
Kunstenaar Peter de Koning met zijn houten penis

Diefstal van klompen 'peniskunstenaar' grapje

Het zat kunstenaar Peter de Koning uit Steenbergen de afgelopen tijd niet mee. Nadat hij wat probleempjes met de politie had om een grote houten penis in zijn voortuin werd zijn nieuwste houten kunstwerk -het grootste klompenpaar ter wereld- weggeroofd. Op nieuwjaarsdag werd hij verblijd met goed nieuws. De megaklompen waren voor de gein gestolen door een Fries buurtschap.

De vermoedens van De Koning dat het zou gaan om een grap werden gisteren bevestigd. Omroep Brabant weet te vertellen dat het buurtschap Frijstaet uit het Friese Drachten achter de beroving van de klompen zat. Ieder jaar tussen kerst en oud en nieuw lenen ze een bijzonder object ergens in Nederland, om het vervolgens in eigen tuin tentoon te stellen.

850 kilo
Het buurtschap vertelt waarom hun oog op het klompenpaar van De Koning viel. 'Ook hier in Friesland lezen wij de krant. We zagen dat De Koning wat probleempjes heeft gehad met de politie en stuitten daardoor op zijn klompen', legt Sietze Jan Hof van de Frijstaet uit.

Op kerstavond besloten de acht leden van het buurtschap naar Brabant te rijden om de klompen op te halen. Geen eenvoudige klus, want iedere klomp weegt 850 kilo en is drie meter lang. Meneer de Koning was volgens Hof in geen velden of wegen te zien en zo konden ze de klompen inladen en in hun eigen tuin tentoonstellen.

Schunnig
De kunstenaar is verbaasd dat zijn houten penis niet het doelwit was van de stunt. 'Als ze dan toch uit zijn op publiciteit, hadden ze beter de piemel kunnen meenemen naar het Hoge Noorden.' Wellicht vonden de Friesen het kunstwerk te schunnig, filosofeert hij.

De kunstenaar was dinsdag als eregast uitgenodigd om zijn eigen creaties te aanschouwen in Friesland. Daar heeft hij echter vriendelijk voor bedankt. 'Dat ga ik toch niet doen? Het is drie uur rijden!' Frijstaet heeft beloofd de klompen nog deze week terug te brengen naar Steenbergen.