Volledig scherm
Jorrit Nuijens (GroenLinks). © Van Nerum Tammy

Diemense wethouder spuugt agent in gezicht na aanhouding voor stadhuis Amsterdam

De Diemense GroenLinks-wethouder Jorrit Nuijens is vanavond aangehouden voor het Amsterdamse stadhuis. Volgens de politie was er een melding gedaan bij een naastgelegen terras. Een ober die hem probeerde te kalmeren verklaart aan De Telegraaf dat dat inderdaad het geval was en dat de politicus ‘helemaal door het lint’ ging.

In het Amsterdamse stadhuis was net een schorsing gaande. Veel raadsleden waren dan ook getuige van het incident, temeer omdat Nuijens luid roepend en gebarend voor het stadhuis te vinden was. Hij maakte bezwaar tegen het feit dat hij gefilmd werd door een filmploeg die met de Amsterdamse politie meeliep om haar werk in beeld te brengen. 

Een woordvoerder van de gemeente Diemen bevestigt de aanhouding van Nuijens, maar kon niet vertellen waarom hij door de politie is meegenomen.

Overlast

De politie kreeg eerder vanavond een melding dat iemand overlast veroorzaakte op een terras en sprak de wethouder vervolgens aan. Op een door een omstander gemaakt filmpje is te zien hoe de wethouder vervolgens op luide toon in discussie gaat met meerdere agenten en nogal dwingend eist dat de filmopname wordt gestopt en het filmmateriaal wordt vernietigd. 

Op een gegeven moment eist de wethouder dat de agenten met hem meelopen naar het politiebureau, dit om ‘in mijn bijzijn de opnames te vernietigen’. Een van de agenten is de opgefokte discussie vervolgens naar eigen zeggen ‘zat’ en besluit tot aanhouding van Nuijens. 

Die aanhouding gaat niet zachtzinnig. Nuijens wordt tegen een muur gezet en krijgt onder protest de handboeien om. Daarna werken de agenten de wethouder met handboeien en al tegen de grond. Te horen is dat de wethouder roept dat hij pijn heeft. 

Openbare orde

Volgens een woordvoerster van het landelijk partijbureau van GroenLinks is het nu nog te vroeg is om iets over de zaak te kunnen zeggen. De politie noemt geen naam maar meldt dat een 39-jarige man uit Amsterdam op het Waterlooplein is aangehouden op verdenking van het verstoren van de openbare orde. ,,Tijdens zijn aanhouding verzette hij zich hevig’', stelt de politie. Op het politiebureau heeft hij een agent in het gezicht gespuugd.

Katinka Eikelenboom, landelijk partijvoorzitter van GroenLinks, wil nog niet diep op de zaak ingaan, maar stelt wel: ,,De beelden zien er niet goed uit. Voor nu ga ik er verder nog niets over zeggen, ik wil eerst preciezer weten wat er is gebeurd.” De burgemeester van Diemen wil nog niet reageren op de kwestie. Hij wil eerst op een rijtje hebben wat er zich precies heeft afgespeeld, stelt een gemeentewoordvoerster.