De spiraalvormige parkeergarage aan de Leidse Lammermarkt is met 22,5 meter de diepste van Nederland en West-Europa
Volledig scherm
De spiraalvormige parkeergarage aan de Leidse Lammermarkt is met 22,5 meter de diepste van Nederland en West-Europa © AD

Diepste parkeergarage West-Europa opent in Leiden

In Leiden is deze week de diepste parkeergarage van West-Europa open gegaan. Het bouwkundig hoogstandje gaat liefst 22,5 meter de grond in en kan 525 auto’s herbergen.

Duizenden nieuwsgierige Leidenaren mochten vorige week alvast een kijkje in de garage nemen tijdens de open dag
Volledig scherm
Duizenden nieuwsgierige Leidenaren mochten vorige week alvast een kijkje in de garage nemen tijdens de open dag © AD

De garage, gesitueerd aan de Lammermarkt bij monumentale molen De Valk, meet twee meter dieper dan de ondergrondse autostandplaats aan het Rotterdamse Kruisplein. Maar ook in de rest van West-Europa is volgens de bouwers geen diepere garage bekend. 

Ontwerper is JHK Architecten uit Utrecht. Het bureau creëerde een spiraalvormige garage die ondanks de diepte nergens een benauwd gevoel oproept. Het leverde de garage meteen een Gold Award op van de European Parking Association, de hoogste score die de branche toekent. 

Vanwege de spiraalvorm vloeien de etages naadloos in elkaar over, vandaar dat de vloeren en parkeerplekken ook met jaartallen worden aangeduid. In het bouwwerk hangen verder enkele historische illustraties die de geschiedenis van de sleutelstad weerspiegelen.  

De gemeente Leiden vierde de opening van de 42 miljoen euro kostende garage alsof het achtste wereldwonder in de stad is neergestreken. Er werd een heus Garagefestival opgetuigd, inclusief parking disco, kofferbak-sale en open dag die duizenden inwoners trok.

De bouw leverde afgelopen 2,5 jaar een gigantisch gat op in de historische Leidse binnenstad en de nodige verkeershinder. Ook kon de kermis tijdens de bekende 3 oktober-feesten (Leidens Ontzet) twee jaar lang niet op de oude plek midden op de Lammermarkt staan. Bouwcombi Dura Vermeer-Besix groef liefst zestig duizend kubieke meter klei en zand af die met 60 miljoen liter water via pijpen naar de Rijn werd afgevoerd. Lange tijd was de hele bouwput gevuld met water en inspecteerden duikers de betonnen wanden van de garage.

De diepste garage van Nederland kreeg meteen de gouden standaard toegekend van de Europese parkeerbranche.
Volledig scherm
De diepste garage van Nederland kreeg meteen de gouden standaard toegekend van de Europese parkeerbranche. © Paul Fotopersburo Dijkstra Bv
De diepste parkeergarage van Nederland vanaf het diepste punt op 22,5 meter onder de grond.
Volledig scherm
De diepste parkeergarage van Nederland vanaf het diepste punt op 22,5 meter onder de grond.

Op Koningsdag was de Lammermarkt-garage voor het eerst open en kon iedereen gratis een kijkje nemen en zijn auto neerzetten. D66 wilde zelfs drie maanden gratis laten parkeren, maar kreeg dat voorstel er niet door. De partij hoopte dat de nieuwe garage zo sneller bekend raakt bij het grote publiek. In het verleden bleven nieuwe garages vaak maanden leeg staan.

Op de Lammermarkt zelf maakt het oude bovengrondse parkeerterrein plaats voor een groen evenementenplein waar komend jaar de 3 oktober Kermis weer zal staan en waar bekende Leidenaar Armin van Buuren zijn traditionele Koningsdag-party weer kan houden.

Een artist impression die een goed beeld geeft van het bouwkundig parkeerhoogstandje in Leiden
Volledig scherm
Een artist impression die een goed beeld geeft van het bouwkundig parkeerhoogstandje in Leiden © JHK architecten