Dierenactivisten gearresteerd bij paardenshow Efteling: ‘Kinderen huilden op de tribunes’

VIDEOBij de paardenshow Raveleijn in de Efteling zijn zondagmiddag meerdere demonstranten opgepakt. Het gaat om dierenactivisten die de show wilden verstoren vanwege het gebruik van paarden. Op beelden is te zien hoe de Efteling-acteurs de activisten proberen te verjagen. Het attractiepark heeft aangifte gedaan en de actievoerders zijn opgepakt. De Efteling is niet voornemend de show met de 'brandende paarden’ aan te passen. 

De demonstranten van de Vegan Strike Group klommen tijdens de voorstelling over de hekken en sprongen de de arena in. Dat deden ze op het moment dat de paarden met de vuurdekens voorbijkwamen. 

De actievoerders hadden spandoeken bij zich en riepen leuzen, aldus een woordvoerster. Ze zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. De kinderen die op de tribune zaten reageerden geschrokken en huilden, zeggen ooggetuigen. Via de omroepinstallatie kregen bezoekers te horen dat de show werd stopgezet, alle bezoekers moesten de tribunes verlaten.

Volgens attractiepark-website Looopings probeerden de acteurs van Raveleijn zelf de demonstranten te verjagen. Dat is ook te zien op de beelden. 

Volledig scherm
Show Ravelijn © Efteling

Opspraak

Paardenshow Raveleijn kwam in opspraak toen Partij voor de Dieren-lid Leonie Gerritsen op Twitter de Efteling er van langs gaf. Ze vond het een schande dat de Efteling paarden gebruikt als entertainment en ze laat rondrennen met een brandende deken. ,,De hitte van het vuur veroorzaakt stress en angst bij paarden. Dat ze er na jaren gewenning en training aan gewend zouden zijn, weten we niet.”

De Efteling zei in een reactie het jammer te vinden dat de show in opspraak is. ,,De veiligheid van onze paarden is juist onze top prioriteit,” liet een woordvoerster weten aan deze krant. Uit een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek dat de paardenshow aan alle regels voldoet. Raveleijn mag dus opgevoerd worden. ,,We hebben de paarden voor, tijdens en na de show goed bekeken en niets onrechtmatigs gevonden.” 

‘Niet verwacht’

,,We hadden dit niet verwacht. Juist omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vrijdag zo duidelijk heeft laten weten dat de show aan alle regels voldoet en de Efteling haar zaakjes dik voor elkaar heeft”, stelt Siezenga. ,,We dachten er met Kamervragen vanaf te komen, om het zo maar te zeggen.”

De woordvoerster veroordeelt de actie. ,,De demonstranten brachten de veiligheid van zichzelf, de bezoekers en onze medewerkers in gevaar. We zijn heel tevreden met de reactie van onze acteurs, die de demonstranten uit de arena dirigeerden en overdroegen aan de beveiliging. Het was de best mogelijke reactie”, stelt Siezenga, na het zien van filmpjes van het incident. ,,Er is niemand gewond geraakt.”

De vier demonstranten zijn aangehouden door de politie. Efteling doet aangifte van het verstoren van de openbare orde. ,,Ik heb begrepen dat er ook gasten zijn die aangifte willen doen, maar ik weet niet waarvoor.”

Extra beveiliging

Door het protest werd de show niet afgemaakt. De eerstvolgende voorstelling die stond gepland, ging gewoon door - met extra beveiliging. ,,We wilden zo snel mogelijk over tot de orde van de dag. Om deze figuren vooral geen groter podium te geven dan ze nu toch al krijgen. En om onze gasten een leuk dagje weg te bieden. We zien geen reden om de show aan te passen, mede door het signaal van de NVWA die zegt dat wij onze zaken op orde hebben.”

Poll

Wat vind jij: moet de Efteling doorgaan met deze paardenshow?

  • Ja (65%)
  • Nee (35%)
12465 stemmen