Dierenactivisten varkensfokkerij weer vrijgelaten

De 77 mensen die maandag zijn opgepakt na de bezetting van een varkensfokkerij worden dinsdagmiddag weer allemaal vrijgelaten. Ze krijgen een dagvaarding mee om in augustus voor de politierechter te verschijnen. Het gaat om 76 dierenactivisten en een tegendemonstrant.

De demonstranten, van wie bijna iedereen zich beroept op het zwijgrecht, werden aangehouden voor lokaalvredebreuk (64) en het niet kunnen of willen tonen van hun identiteitspapieren (12). De tegendemonstrant werd aangehouden wegens het vernielen van een politievoertuig.

Buitenland

De actievoerders komen deels uit Nederland, maar ook uit landen zoals Engeland, Polen, Duitsland, Tsjechië, Griekenland, Finland, Noorwegen en Zweden.

De recherche is een onderzoek gestart naar de vernieling van de toegangsdeur van een stal en naar de vernieling van en brandstichting in enkele auto’s van dierenactivisten

Volledig scherm
Dierenrechtenactivisten hielden in Boxtel een varkensfokkerij bezet. © ANP
 1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.
 2. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
  Zeven gewonden

  Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

  Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.