Volledig scherm
Bij een pluimveehouder worden kippen vanwege de fipronilcrisis geruimd. © ANP

Dierenartsen: Pluimveehouders van moedeloos tot suïcidaal

Dierenartsen luiden de noodklok in de pluimveesector. De emoties bij pluimveehouders die kampen met fipronil in de stallen lopen te hoog op. ,,Van kleine emoties tot grote emoties, tot suïcidaal aan toe'', vertelt Peter Wijnen, dierenarts bij de Pluimveepraktijk De Achterhoek aan Omroep Gelderland.

Van zijn klantenkring heeft 30 procent van de pluimveehouders Chickfriend ingehuurd om bloedluis te bestrijden en hierdoor zijn de stallen vervuild geraakt met het middel. Eén pluimveehouder heeft aangegeven dat hij stopt. Tien pluimveebedrijven staan op het punt van omvallen, weet Van Wijnen. ,,Het is hartverscheurend: het gaat om familiebedrijven waarvan de zoon nu al een opleiding volgt om straks het bedrijf over te gaan nemen, ondertussen gaat het bedrijf kapot vanwege het probleem met fipronil.'' Andere dierenartsen kennen soortgelijke verhalen.

Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders ziet de moedeloosheid van sommige boeren als een groot probleem. ,,Ik heb boeren gezien die 10 kilo zijn afgevallen, ook een boer heeft zijn kippen afbesteld omdat hij niet zeker weet of zijn stal wel schoon is. De onzekerheid maakt moedeloos'', zegt ze.

Chickfriend

Chickfriend handelde in middelen om stallen te ontsmetten tegen bloedluis. In het ontsmettingsmiddel zat fipronil, een insecticide die volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat niet gebruikt mag worden voor dieren die bestemd zijn voor de voedselketen. Toen dit aan het licht kwam, moesten tientallen boeren hun eieren uit de handel halen en hun kippen ruimen. Dit leverde veel financiële problemen voor de gedupeerde boeren op.