Dierenasiel Oss leest voor aan honden en katten: ‘Ze worden er écht rustiger van’

VideoWat heeft een huisdier nodig behalve aandacht en goede verzorging? Precies, een beetje literatuur! Bij Dierenopvang Maasland zijn ze daarom begonnen met voorlezen aan honden en katten. Daarvan worden de dieren rustiger, merken ze in Oss. 

Sinds een paar maanden wordt er dagelijks voorgelezen in het asiel. Als het stressvolle poetswerk erop zit, pakt een vrijwilliger er een boek bij en draagt een kwartiertje voor. In alle ruimtes van de opvang is daarom een stapeltje geplaatst. Van klassieker tot kinderboek. Inmiddels zijn de dieren er literair beter onderlegd dan de gemiddelde Nederlander.

,,Natuurlijk was ik zelf ook sceptisch”, zegt Sandra van Rooij, de beheerder van het asiel die het voorlezen in Oss introduceerde. ,,Maar als je het eenmaal gaat proberen, zie je gewoon dat het werkt. De dieren horen, ruiken en zien een mens, maar er wordt niets van ze verwacht. Ze kunnen gewoon hun eigen ding blijven doen. Dat kalmeert niet alleen, maar ze wennen gelijk aan vreemde mensen. Dat is wel zo fijn als ze een nieuw thuis krijgen.”

Geen gekke stemmetjes

Volledig scherm
Sandra van Rooij leest voor aan rottweiler Kyra. © BD / Peter van Huijkelom

De meeste vrijwilligers bij de opvang zijn inmiddels om. Wat ze de dieren voorlezen maakt niet uit. Als is het de telefoongids. Zolang ze de dieren maar niet constant aankijken en monotoon blijven spreken. Gekke stemmetjes zijn er uit den boze. Dat geeft te veel prikkels.

Volgens Van Rooij is er nog een groep die baat kan hebben bij het voorlezen: basisscholieren. Kinderen die bijvoorbeeld moeite hebben met hun spreekbeurt, kunnen wat haar betreft in het asiel komen oefenen. Want daar is het publiek nooit kritisch. Een collega heeft al contact met een Osse basisschool. Begin volgend jaar komen de eerste kinderen misschien al langs.