Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Dieven azen op portemonnees van badgasten

Strandgangers worden in de zomermaanden massaal beroofd. In de maanden juli en augustus worden aan de kust honderden auto’s opengebroken, fietsen gestolen en zakken gerold.

Je portemonnee in de punt van je schoen proppen en de zee inrennen: dat is vragen om problemen. Om stranddieven te slim af te zijn, moet je anno 2019 creatiever zijn. Dus hier komt hij, de gouden tip: neem een – bij voorkeur – schone luier mee naar het strand, stop daar je kostbare waren en vouw hem op tot een hoopje afval dat niemand zal willen aanraken. Plaklipjes niet vergeten en succes gegarandeerd.

In de zomermaanden vindt er aan het strand veel vaker zakkenrollerij plaats dan elders in het land, blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de jaren 2016 tot en met 2018. Ruim een kwart van de gestolen portemonnees, omgerekend honderd gevallen, verdwenen hier in juli en augustus.

Ook werden er in de schoolvakantie opvallend veel fietsen (580), telefoons en zonnebrillen (690) gestolen langs het strand. Ook automobilisten waren de pineut: driehonderd keer werd er iets uit hun wagen gestolen.

Oplichters

Strandgangers zijn ook een gewild slachtoffer van oplichters, blijkt uit de cijfers van het CBS. Elke zomer zijn er 330 badgasten de klos. Dit cijfer zal bij de volgende analyse nog wel eens kunnen pieken door recente aangiftes in Zeeland. Daar werden tientallen Duitse toeristen het slachtoffer van oplichters die via een nepsite vakantiewoningen ‘verhuurden’. Bij aankomst in Zeeland kwamen zij er achter dat de woning al bezet was en zij naar hun centen konden fluiten. Meestal ging het om één of twee gezinnen die een huisje voor acht personen en een huisdier hadden geboekt. In de populaire zomermaanden was er voor hen niet zomaar een alternatief.

De kust trekt relatief veel dagjesmensen. Ook worden er gemiddeld ruim vier miljoen overnachtingen per maand geboekt in de zomerperiode. Dat is in geen enkel toeristisch landsdeel zo hoog als hier. De slachtoffers die zijn beroofd van hun portemonnee komen zelden uit de gemeente zelf. Bijna tweederde van hen woont elders in het land of is een buitenlandse toerist.

Het aantal misdrijven in de zomer is aan de kust groter dan in de rest van het land. Behalve de zakkenrollerij en andere zogenoemde lichtere vermogensdelicten, vinden er aan het strand ook vaker geweldsmisdrijven plaats (20 procent).

Om de criminaliteit aan de kust terug te dringen, plaatste de politie recent borden bij de strandslagen in ’s-Gravenzande die waarschuwt voor fietsendieven.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’