Volledig scherm
© Thinkstock

Digitaal examen hapert door falende computers

Leerlingen die momenteel eindexamen doen, zijn de dupe van slecht werkende computers. Antwoorden verdwijnen in het niet, inloggen is onmogelijk, computers vallen uit of haperen en internetverbindingen zijn overbezet.

Dit jaar worden fors meer eindexamens digitaal afgenomen, via de computers dus. Het ministerie van Onderwijs kent de problemen, maar wijst naar de scholen. Die zijn er, zegt rector Carlo Pedroli van de Schoter Scholengemeenschap in Haarlem, nog niet klaar voor.

Zijn school kampte maandag met veel problemen tijdens het afnemen van de digitale examens. 'Dit zou eigenlijk niet mogen gebeuren', stelt Pedroli. Hij neemt de klachten hoog op. 'Vorig jaar was er een storm van kritiek en nu weer'.

Leerlingen de dupe
Scholierenorganisatie LAKS is woedend. 'De leerlingen zijn hier de dupe van', aldus LAKS-bestuurslid Alderik Oosthoek. 'Zolang het goed gaat, is het prima. Maar als het verkeerd gaat, dan gaat het ook erg fout.' De organisatie verwacht nog veel meer klachten zodra het VMBO examen gaat doen.

Het ministerie van On derwijs is op de hoogte van de problemen, maar wijst naar de scholen. 'Scholen zijn verantwoordelijk voor werkbare verbindingen en behoren dit, voorafgaand aan het examen, tijdig te testen. Mocht blijken dat de ict-voorziening niet geschikt is, dan is het de verantwoordelijkheid van de school om een goed centraal examen aan te bieden, bijvoorbeeld schriftelijk.'