Volledig scherm
Maikel S. © AFP/Privéfoto

Digitale drugsbaas (22) uit Woerden riskeert 40 jaar cel

De 22-jarige Maikel S. uit Woerden is ontmaskerd als een van de grootste online drugssmokkelaars ooit. Vanuit een huurwoning zou de wizzkid dvd-hoesjes met drugs hebben verstuurd en zo in korte tijd tientallen miljoenen hebben verdiend.

Quote

Hij had de hersens om iets van zijn leven te maken, maar hij koos de verkeerde richting

Bekenden van Maikel S.

In de buurt hadden ze al een tijd het  gevoel dat er iets niet klopte. 'Hij had wel heel veel dure auto's,' zeggen buurtbewoners. Want een 22-jarige die rondrijdt in de duurste modellen Audi, BMW en Mercedes, dat is vreemd. En ook zijn opa zegt er helemaal niets van te begrijpen.

Cornelis Jan S., roepnaam Maikel,  doet niet alleen de wenkbrauwen fronsen van buren in Woerden. Op een trip naar Miami afgelopen zomer laat S. een exclusieve Lamborghini klaarzetten op de luchthaven. Hij gaat emigreren naar Amerika, zo laat hij zijn naasten en bekenden in Woerden kort daarvoor weten. 

Gehuurde Lamborghini
Maar Amerikaanse rechercheurs hebben dan al lang een vermoeden wat hij daadwerkelijk komt doen: een handlanger aan deze kant van de oceaan ontmoeten. Ze vangen hem op en S. verlaat het vliegveld niet in zijn gehuurde Lamborghini, maar op de achterbank van een politieauto. 

Het is het sluitstuk van een undercoveroperatie die dan al 18  maanden aan de gang is. Al die tijd  houden rechercheurs 'SuperTrips' in de gaten op de dubieuze online marktplaats Silk Road. Onder deze naam zou Maikel S. grote hoeveelheden drugs te koop aanbieden. Tenminste honderd pakketjes vol XTC, LSD en cocaïne weten de rechercheurs te onderscheppen, maar justitie verdenkt hem van tenminste 10.000 transacties sinds januari 2011. 

Dvd-hoesjes
Het gaat om een half miljoen XTC-pillen, 100 kilo MDMA en 4  kilo cocaïne die S. in lege dvd-hoesjes zou hebben verpakt en verstuurd. Daarmee zou hij volgens de Amerikaanse justitie 385.000 bitcoins hebben verdiend; volgens de huidige koers ongeveer 173 miljoen dollar, al fluctueert die koers sterk.

S. hangt een gevangenisstraf van maximaal 40 jaar boven het hoofd en wordt in Amerikaanse media afgeschilderd als een van de grootste online drugssmokkelaars ooit. 

In Woerden kunnen ze er met hun verstand nog altijd niet bij. 'We zijn er kapot van en begrijpen er helemaal niets van,' zegt zijn opa op wiens adres S. een computerbedrijf heeft geregistreerd. S. woonde hier jarenlang en kwam nog vaak over de vloer. 'Maar ik heb er nooit iets van gemerkt.'

Quote

Hoe S. zo diep in de drugshan­del verzeild kon raken, is voor velen een raadsel

Volledig scherm
In oktober 2013 sloot de FBI de site Silk Road. © Wikipedia

Digitale drugsbaas
Dat S. in korte tijd uitgroeit tot een digitale drugsbaas hebben maar weinig mensen zien aankomen. 'Hij had de hersens om iets van zijn leven te maken en het ver te schoppen,' zeggen goede bekenden van hem. 'Maar hij koos de verkeerde richting.'

Goede bekenden weten niet anders dan dat S. lange tijd arts wilde worden. Hij doorloopt het atheneum op het Kalsbeek College in Woerden zonder problemen, maar start uiteindelijk niet met een studie geneeskunde. Hij kiest voor een opleiding ict. Volgens bekenden ook niet onlogisch omdat ze S. kennen als iemand die sinds zijn vroege jeugd altijd achter de computer zit. 

Op zijn zeventiende heeft hij al zijn eerste bedrijfje. Daarmee knutselt hij voor vrienden en bekenden websites in elkaar. Van het geld koopt hij zijn eerste motor: een Yamaha YZF-R6. 'Mijn eerste grote liefde,' zegt hij hier zelf over op een netwerksite voor motorliefhebbers. Later biedt hij zichzelf aan om apps voor anderen te bouwen en gaat hij aan de slag bij diverse grote bedrijven.

Een raadsel
Hoe S. toch zo diep in de drugshandel verzeild kon raken, is voor velen een raadsel, al is voor buurtbewoners duidelijk dat hij geen lieverdje is. Geregeld zien ze de politie in de straat. In 2012 wordt hij gepakt met drugs, blijkt uit rechtbankdocumenten. Hij wordt daarvoor veroordeeld, maar buren merken nooit iets van zijn lucratieve handel. Al hadden ze wel al langere tijd het gevoel dat er iets niet klopte. 

Ze zien hem de afgelopen jaren met de ene snelle bolide na de andere door de buurt rijden. 'Hij had er op een gegeven moment wel vijf,' zegt een buurvrouw die zich geregeld kwaad maakte over zijn asociale rijgedrag. 'Hij reed zo ongelooflijk hard door de straat, dat ik mijn hart vast hield als mijn kleinkinderen daar speelden. Ik heb er ook weleens wat van gezegd.'

  1. Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.
  2. Nobelprijswinnaar én regeringsleider verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    Nobelprijs­win­naar én regerings­lei­der verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar Gambia en Myanmar vandaag voor de tweede dag op rij tegenover elkaar staan, het beleid van haar land met betrekking tot de islamitische minderheid van de Rohingya hoogstpersoonlijk verdedigd. De beschuldigingen van Gambia aan het adres van Myanmar geven volgens haar een ‘volstrekt onvolledig en misleidend beeld’ van de situatie.