Volledig scherm
Staatssecretaris Sharon Dijksma. © ANP

Dijksma: Nog voor de zomer kijken naar goedkopere OV-chipkaart

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu wil dat er nog voor deze zomer wordt gekeken naar de prijs van de ov-chipkaart en of de kosten van een verlenging van de kaart substantieel omlaag kunnen. Dat zegt zij in reactie op de melding van de Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven, dat eerder vandaag aangaf dat het betaalmiddel voor het openbaar vervoer de komende vier jaar niet goedkoper wordt. 

Vorige week bracht deze krant het nieuws naar buiten dat de ov-pas zich heeft ontwikkeld tot een ware geldmachine. In vijf jaar tijd is er 55 miljoen euro mee verdiend.

Bart Schmeink, eigenaar van pasjesmaker Translink en voorzitter van de coöperatie, gaf vandaag aan dat de ov-bedrijven de winst willen gebruiken om hun aanloopkosten terug te verdienen. Het is dan verre van zeker of de reiziger in 2021 daadwerkelijk goedkoper uit is. De prijs van de ov-chipkaart zou goedkoper kunnen, of vervangende kaarten kunnen gratis worden. De ov-bedrijven kunnen er ook voor kiezen om de tarieven die aan Translink worden betaald voor het innen van het reisgeld te verlagen.

Voor de zomer

,,Zoals ik al aangaf wil ik dat er zo snel mogelijk transparantie komt over de financiën van Translink. Dan weten we wanneer de oprichtingskosten voor Translink zijn afbetaald en eventuele winst ten goede moet komen aan de reiziger", laat Dijksma weten vanaf Aruba. ,,We wachten geen vier jaar. In het NOVB (Nationaal Openbaar Vervoer Beraad, red.) hebben we afgesproken dat we met vervoerders, consumenten en overheden voor deze zomer nog naar de prijs van de kaart en mogelijkheden voor innovaties kijken. Ik wil dat hierbij ook bekeken wordt of de levensduur van de kaart verlengd kan worden en of de kosten voor een verlenging substantieel omlaag kunnen."

Quote

We wachten geen vier jaar

Staatssecretaris Sharon Dijksma

Winst

Een OV-chipkaart aanschaffen kost 7,50 euro, terwijl het produceren van het pasje nog geen euro kost. Wie geen computer voorhanden heeft en schriftelijk een kaartje bestelt moet 10,50 euro betalen vanwege extra ‘administratiekosten’. Na vijf jaar is de kaart niet meer geldig en moet een nieuwe worden gekocht. Per jaar maakt Translink ruim 3 miljoen OV-chipkaarten. 

Directeur Arco Groothedde van Translink gaf aan dat er ongeveer 1 miljoen euro per maand winst wordt gemaakt. Volgens hem is dat geld ook nodig is om nieuwe betaaltechnieken in te voeren, zoals betalen met de smartphone of bankpas. De Nederlandse Spoorwegen hebben tot dusver 12 miljoen euro overgehouden aan de OV-chipkaart, meldt de vervoerder. Met de staatssecretaris is afgesproken dat die winst wordt geïnvesteerd in poortjes bij stations.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.