Volledig scherm
Sharon Dijksma. © EPA

'Dijksma volgt opgestapte staatssecretaris Mansveld op'

UpdateDe vandaag afgetreden staatssecretaris Wilma Mansveld wordt opgevolgd door Sharon Dijksma (PvdA), zo meldt RTL Nieuws. Dijksma was, tot nu toe, staatssecretaris van Economische Zaken. Wie haar gaat vervangen is niet bekend.

Mansveld stapte op naar aanleiding van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie over het Fyra-debacle. Door het ronduit vernietigende rapport was haar positie onhoudbaar geworden.

De nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu krijgt ongeveer dezelfde takenportefeuille als de opgestapte Mansveld. Dat zei premier Rutte woensdagavond tijdens het debat met de Kamer over haar vertrek.

'Geen besluit'
Volgens PvdA-bronnen wordt mogelijk volgende week officieel bekend wie PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) gaat opvolgen. ,,Er is nog geen besluit genomen. Ik verwacht pas volgende week een besluit'', aldus het hoofd voorlichting van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, Ruud Slotboom.

Mocht Dijksma van plek wisselen, dan moet er voor haar ook een vervanger komen. Voor de verwachte stoelendans doen ook de namen van PvdA-parlementariërs Roos Vermeij en Martijn van Dam de ronde.

Solide
De betrekkelijk jonge Dijksma (44) wordt beschouwd als een solide, ervaren en doortastend bestuurster die op veel terreinen kan worden ingezet en ook grote tegenstanders een compromis kan laten sluiten.

Als Dijksma naar Infrastructuur en Milieu vertrekt, wordt ze voor de derde keer staatssecretaris. Nu doet ze dat op Economische Zaken, waar ze de rust deed weerkeren nadat haar voorganger Henk Bleker vooral de natuurorganisaties tegen zich in het harnas had gejaagd. Van 2007 tot 2010 was ze al staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het vierde kabinet-Balkenende.