Volledig scherm
© ANP

Dijsselbloem geen Europese topfunctie, kabinet wil Timmermans

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wordt zo goed als zeker geen Eurocommissaris. Commissieformateur Jean-Claude Juncker wil de Nederlandse droomkandidaat niet in zijn team en al helemaal niet in een sleutelfunctie. Het kabinet schuift PvdA-minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) naar voren als de nieuwe Nederlandse eurocommissaris.

Dat zeggen betrokken ambtenaren in Brussel en Den Haag in De Volkskrant. Den Haag wil dat Timmermans vicevoorzitter wordt van de Commissie, maar premier Mark Rutte kreeg zaterdagavond geen zekerheid daarover van de nieuwe Commissievoorzitter Juncker.

Rutte moet uiterlijk deze week een stevige portefeuille voor Timmermans veiligstellen. Volgende week presenteert Juncker namelijk zijn team. Als Rutte en Timmermans niet tevreden zijn over het definitieve aanbod van Juncker, schuift het kabinet mogelijk minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) naar voren als kandidaat. Naar verluidt heeft de premier haar eerder gepolst of ze beschikbaar is als Europees Commissaris.

Ploumen zou de beste papieren hebben omdat Juncker nog steeds met een vrouwentekort kampt. Met minder dan negen vrouwen in zijn team riskeert hij een nee-stem in het Europees Parlement.

Drankprobleem
Elke 5 jaar voeren lidstaten een strijd op leven en dood om voor hun land de zwaarste brokken binnen te halen. Dat is Nederland bijna altijd goed gelukt, maar deze keer dreigt ons land er bekaaid af te komen. Bronnen in Brussel wijten dat aan de negatieve Europahouding van Rutte zelf. 'Als je permanent uitdraagt dat het minder, minder, minder moet, dan kun je niet plotseling topposten gaan opeisen. Dan zien andere landen je aankomen.'

Maar ook Dijsselbloem heeft schuld. Door begin dit jaar Junckers drankgebruik openlijk aan de kaak te stellen - hij noemde hem bij Knevel & Van den Brink 'een verstokte roker en drinker' - gooide hij zijn eigen glazen in. 'Iemand als kettingroker en dronkenlap wegzetten en dan pas heel laat je excuses aanbieden, is niet erg slim,' zegt een ingewijde. Juncker voelde zich na de opmerkingen van Dijsselbloem gedwongen om publiekelijk te ontkennen dat hij een drankprobleem had.