Volledig scherm
Minister Dijsselbloem: We hoeven niet bang te zijn dat Brussel nog met een naheffing komt over de Nederlandse afdracht aan de Europese Unie in de afgelopen jaren. © ap

Dijsselbloem: Geen naheffing EU-afdracht door Brussel

We hoeven niet bang te zijn dat Brussel nog met een naheffing komt over de Nederlandse afdracht aan de Europese Unie in de afgelopen jaren. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën garandeerde dat vandaag in een Kamerdebat in antwoord op vragen van de PVV.

De EU gaat een nieuwe rekenmethode hanteren voor de omvang van de economie van de Europese landen. Voor Nederland betekent dat dat de economie in 2010 in omvang bijna 8 procent (45 miljard euro) hoger uitvalt. Omdat de EU-afdracht een percentage van het bruto binnenlands product is, zal Nederland volgend jaar meer moeten afdragen aan Brussel.

Dat geldt ook voor de uitgaven aan Ontwikkelingssamenwerking. De twee posten samen tellen waarschijnlijk op tot een tegenvaller op de begroting voor volgend jaar van enkele honderden miljoenen euro's. Hoe groot de tegenvaller precies wordt, kon Dijsselbloem woensdag nog niet zeggen.

Dijsselbloem zal de komende maanden nog kijken naar de wensen van de vijf partijen waarmee hij onderhandelt over de begroting van volgend jaar. Hij wil wel vasthouden aan een maximaal overheidstekort van 2,1 procent, zoals het Centraal Planbureau recent voor 2015 raamde. Het kabinet zit dan weer bijna op het pad dat het zich aan het begin van deze regeerperiode had voorgenomen. Dat 'saldopad' was ietsje ambitieuzer. Misschien kunnen we dat nog halen, zei Dijsselbloem.