Volledig scherm
Maerten Soolmans (l) en Oopjen Coppit op de schilderijen die elk 80 miljoen waard zijn © anp

Dijsselbloem: Ik ga niet dreigen tegen Rijksmuseum

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat niet dreigen om Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes zover te krijgen mee te betalen aan de komst van de twee schilderijen van Rembrandt. Maar een bijdrage van het Rijksmuseum blijft Dijsselbloem redelijk vinden.

Quote

Ik vind het niet meer dan redelijk dat het Rijksmuse­um geld terugstopt in dat fonds. Daarover zijn we in gesprek, maar het is niet mijn stijl om te gaan dreigen

Jeroen Dijsselbloem
Volledig scherm
Wim Pijbes © anp

Het Rijksmuseum is niet van plan om nog geld in te zamelen voor de aanschaf van Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Aanvankelijk zou het museum de helft van de benodigde 160 miljoen euro voor de schilderijen inleggen, maar nu Nederland de kunstwerken samen met het Louvre in Parijs aankoopt, is dat plan van de baan.

Dijsselbloem draagt 80 miljoen euro bij aan de gezamenlijke koop met de Fransen van de twee portretten van Rembrandt. In het oorspronkelijke plan zou Nederland de schilderijen alleen kopen en zou het Rijksmuseum samen met particulieren 80 miljoen bijdragen. Maar nu de gesloten deal een andere is dan verwacht, hoeft het kabinet niet meer op geld van het museum te rekenen, zo zegt Pijbes.

Dijsselbloem wijst erop dat 30 miljoen euro van zijn bijdrage komt uit het aankoopfonds dat van de hele kunstsector is en bedoeld is om kunst voor Nederland te behouden. ,,Ik vind het niet meer dan redelijk dat het Rijks naar vermogen, ik begrijp dat ze geen miljoenen hebben liggen, geld terugstopt in dat fonds. Daarover zijn we in gesprek met het Rijksmuseum, maar het is niet mijn stijl om te gaan dreigen.''

Beide Rembrandts naar Nederland
Vorige week leek het nog dat beide Rembrandts naar Nederland zouden komen. Maar Frankrijk bleek ook een oogje op het werk van Rembrandt te hebben. Inmiddels is bekend geworden dat Nederland en Frankrijk de twee schilderijen van Rembrandt samen van de familie De Rothschild kopen voor in totaal 160 miljoen euro.

De doeken zullen bij toerbeurt in het Rijksmuseum in Amsterdam en in museum het Louvre in Parijs te zien zijn.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.