Volledig scherm
De integratie is niet mislukt, zegt Jeroen Dijsselbloem © Photo News

Dijsselbloem: Integratie niet mislukt

,,Je kunt niet zeggen dat de integratie is mislukt.'' Dat zei de nummer drie van de PvdA, Jeroen Dijsselbloem, vandaag in het radioprogramma Dit is de Dag.

Volgens hem zijn er ,,heel veel dingen goed gegaan" op het gebied van integratie. ,,Ga eens in de collegezalen kijken in de grote steden. Die zitten inmiddels bomvol met kinderen met een migrantenachtergrond", aldus de minister van Financiën.

Op het punt van de inburgering kan het wel beter, zei hij. Dat moet veel verplichtender worden. Je kunt niet alle verantwoordelijkheid bij de nieuwkomers leggen, vindt hij. Mensen moeten bij de hand worden genomen en het inburgeringslokaal in worden getrokken, aldus Dijsselbloem. ,,We moeten terug gaan naar hoe de wet van Verdonk in elkaar zat.'' Destijds konden gemeenten er meer bovenop zitten dan nu. 

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor het integratiebeleid. ,,We hebben met de VVD niet alles voor elkaar gekregen wat we zelf willen'', verklaarde Dijsselbloem. 

In een peiling van EenVandaag gaf onlangs 78 procent van de autochtone ondervraagden aan dat de integratie is mislukt. Veel van hen vinden dat de Nederlandse identiteit ,,onder druk staat". Nederlanders met een migrantenachtergrond zijn minder somber.

Dijsselbloem noemde het verder een 'fout' dat Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk bij de vorige verkiezingen op de kieslijst van de PvdA stonden. ,,Ze zijn oerconservatief. Het is ongelooflijk dat ze op de lijst zijn gekomen.'' De ex-PvdA'ers zijn in 2014 uit de fractie gegaan en hun eigen partij DENK begonnen.

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
  2. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.