Volledig scherm
Jeroen Dijsselbloem © anp

Dijsselbloem teleurgesteld in 'nee' van CDA en GroenLinks

CDA en GroenLinks hebben om populair te doen 'nee' gezegd tegen een derde steunpakket voor Griekenland. Dat concludeert minister Dijsselbloem (Financiën) donderdagmiddag bij de uitloop van het kabinetsberaad over de nieuwe begroting. ,,Ik vond dat teleurstellend."

Quote

'Tegen' zijn is populair­der, maar ik ben daar wel teleurge­steld over

Jeroen Dijsselbloem
Volledig scherm
Dijsselbloem tijdens het debat over het nieuwe steunpakket voor Griekenland. © anp

Woensdag keurde een zeer bescheiden Kamermeerderheid het kersverse steunpakket voor de Grieken goed. Meerdere oppositiepartijen wilden echter niet fiatteren dat Nederland weer garant staat voor 5 miljard euro in het Europese noodfonds voor de Grieken.   

Dijsselbloem: ,,Ik vind het jammer dat partijen die traditioneel pro-Europees zijn, met name het CDA en GroenLinks, het momenteel aantrekkelijker vinden om 'tegen' te zijn. Het is ook populairder, maar ik ben daar wel teleurgesteld over."

Geen pretpakket
Volgens de minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep is het huidige hulpplan voor Griekenland echt geen pretpakket en behoorlijk strikt. ,,We hebben het ook zo uitonderhandeld. Het is een strenger pakket voor de Grieken dan de vorige programma's en er is nu ook al meer van uitgevoerd."

Toch betwijfelen sommige fracties of er bij deze deal lessen uit het verleden zijn getrokken, constateert Dijsselbloem. ,,Maar bij afwijzing van zo'n pakket moet je ook de alternatieven onder ogen zien. Daar is in het debat erg weinig over gezegd, mogelijk heeft men er ook erg weinig over willen nadenken."