Volledig scherm
© anp

Dijsselbloem: Uit EU stappen erg onverstandig

Uit de Europese Unie stappen, zoals de PVV van Geert Wilders bepleit, zou 'erg onverstandig' zijn. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat in reactie op een rapport dat de PVV heeft laten opstellen.

Tegenover het ANP zegt Dijsselbloem: 'De PVV had dit standpunt al en heeft er nu een rapport bij. Dat ga ik lezen, maar ik weet één ding heel zeker: Nederland is een economische grootmacht in Europa. We verdienen de bulk van ons geld in handel met EU-landen dus Nederland heeft heel veel belang bij een interne markt met makkelijke handel. Daar past ook één munt bij. Die is op het moment sterk en de eurozone staat er een stuk beter voor dan een paar jaar geleden. Er is geen enkele aanleiding om ons in nieuwe avonturen te storten. Ik zou daar zeer tegen zijn.'

Zuurstof
Uit de Europese Unie stappen geeft ons land 'zuurstof, terwijl de EU ons verstikt', zei Wilders vanochtend bij de presentatie van een rapport waarin staat dat een vertrek uit de EU miljarden aan economische groei oplevert. Die stap biedt volgens Wilders een uitweg uit de crisis. Er komen banen bij, Nederlands geld kan worden geïnvesteerd in Nederland en de belastingen kunnen omlaag, zei hij.

Het rapport bewijst volgens Wilders dat een vertrek van Nederland uit de EU 'veel voordeliger is dan aanmodderen in de EU'. Zo zou elk Nederlands huishouden er de komende twee decennia bijna 10.000 euro bijkrijgen, aldus de onderzoekers. Volgens Wilders moet er een keuze worden gemaakt: 'verder wegkwijnen' of kiezen voor optimisme, soevereiniteit en extra groei.