Volledig scherm
PREMIUM
Pabostudenten maken de rekentoets achter de computer. © Arie Kievit

Dilemma lerarentekort: lagere opleidingseisen of minder leerkrachten?

Het is zo’n duivels dilemma. Ouders willen dat de leraren van hun kinderen goed kunnen rekenen en genoeg van geschiedenis weten. Dus worden strikte eisen gesteld aan pabo-studenten. Aan de andere kant staan basisscholen door een groeiend lerarentekort te springen om meer leerkrachten. De mitsen en maren van strikte lerarenopleidingen.

1. Waarom zijn er toelatings-, taal- en rekentoetsen op de pabo’s?

Ruim tien jaar geleden bleek dat Nederlandse kinderen slecht konden rekenen. Onderzoek wees uit dat dat niet kwam door de inhoud van de rekenlessen, maar door de manier waarop leerkrachten die lessen gaven. Ze konden simpelweg zelf niet goed genoeg rekenen. Een rekentoets werd ingevoerd om te garanderen dat de nieuwe juffen en meesters op een hoger niveau dan groep 8 kunnen rekenen als ze voor de klas komen. Datzelfde geldt voor de taaltoets.

  1. Doodsbedreigingen na bakfietsdrama: Doneerfonds kapt ermee

    Doodsbe­drei­gin­gen na bakfiets­dra­ma: Doneer­fonds kapt ermee

    De eigenaar van Doneerfonds.nl is de afgelopen week overladen met doodsbedreigingen vanwege een valse inzamelingsactie die een paar dagen op zijn website heeft gestaan. Onbekenden dreigden ondernemer Patrick Ho uit Rotterdam iets aan te doen en vertelden hem dat ze zijn pand ‘wel even kwamen verbouwen’. De beheerder is er klaar mee en trekt per direct de stekker uit de site. Overmorgen heeft hij een afspraak staan bij de politie.
  2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.