Volledig scherm
Politieagent schrijft een boete uit in 2009. Tegenwoordig worden bonnen uitgeschreven in een handcomputer. © ANP XTRA

Diplomaten gooien boetes massaal in prullenbak

Russische diplomaten verscheuren massaal hun parkeer- en verkeersboetes die ze in ons land krijgen. Ook China en de Verenigde Arabische Emiraten zijn notoire wanbetalers. De afgelopen 5 jaar hebben buitenlandse diplomaten voor meer dan 700.000 euro aan bonnen niet betaald.

In Den Haag, de stad met 106 ambassades, is de afgelopen 5 jaar voor 307.004 euro aan parkeerboetes uitgeschreven aan auto's met het diplomatieke CD-kenteken. In meer dan de helft van de gevallen, voor in totaal 185.954 euro, weigerden diplomaten de boete te betalen. Vanwege hun diplomatieke onschendbaarheid zijn ze dat wettelijk niet verplicht.

Ook buiten Den Haag worden diplomaten regelmatig bekeurd. Sinds 2009 ontvingen ze voor 1.027.286 euro aan vooral flitsboetes. Daarvan ging meer dan de helft (528.593 euro) regelrecht de prullenmand in. Dat valt op te maken uit antwoorden van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op Kamervragen van het CDA en de SP.

Rusland
Van het rijtje wanbetalers prijkt Rusland op de eerste plaats, gevolgd door China, Verenigde Arabische Emiraten, Iran, Egypte, Indonesië, Marokko, Bosnië-Herzegovina, Ghana en Maleisië.

Het is voor het eerst dat de grootste wanbetalers worden bekendgemaakt. Buitenlandse Zaken verzoekt ambassades elk kwartaal de boetes te betalen. Opstelten schrijft dat zulke stappen 'wisselend succes' opleveren, omdat er geen dwangmiddelen zijn.

Diplomaten worden geacht zich in Nederland aan de wet te houden. Maar vanwege hun diplomatieke onschendbaarheid kan justitie geen incasso toepassen.

Einde
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA wil dat minister Ivo Opstelten toch een einde maakt aan niet betalende diplomaten. Hij noemt het bizar dat in Den Haag, 'dé stad van het internationaal recht', meer dan de helft van de parkeerbonnen niet wordt betaald.

Omtzigt stelt voor naar het Amerikaanse systeem te kijken, waarbij na drie onbetaalde boetes het CD-kenteken wordt ingetrokken. Of om niet betalende ambassades parkeerplekken te ontnemen.

De ministers van Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken wilden gisteren niet ingaan op deze voorstellen.