Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde wordt bewaakt door de politie.
Volledig scherm
Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde wordt bewaakt door de politie. © ANP

Directeur medicijnbedrijf bedreigd door ‘vage types’ die hoge bedragen voor coronamedicijn bieden

De directeur van een medicijnbedrijf uit Zeewolde wordt bedreigd en krijgt 24 uur per dag politiebescherming. Het bedrijf produceert een oud-malariamedicijn dat in ziekenhuizen wordt gebruikt bij de behandeling van coronapatiënten.

Gisteren werd al bekend dat het pand van Ace Pharmaceuticals in Zeewolde (Flevoland) door de politie werd bewaakt. Vanochtend bevestigde directeur Jan Willem Popma van het bedrijf tegenover EenVandaag de dreiging. Volgens hem kwamen er de afgelopen week steeds vaker ‘vage types’ langs bij zijn bedrijf en zijn huis. ,,Meerdere dure auto’s reden mijn straat in, terwijl je die hier normaal nooit ziet. Met opvallend jonge bestuurders die bij me aanbelden", zegt Popma tegen het tv-programma. ,,Ze boden flinke bedragen voor de pillen, maar ik heb mijn hele voorraad allang gedistribueerd over het land. Alle pillen die we produceren worden nog dezelfde dag verspreid.” Popma wil niet verder op de zaak ingaan, zo stelt hij tegenover deze site.

Remt ontstekingen

Bij Ace Pharmaceuticals wordt onder meer het medicijn chloroquine gemaakt. Dat medicijn, eigenlijk bedoeld voor malariapatiënten, is door het RIVM ook opgenomen in het voorlopige behandelplan tegen corona. Het zou een anti-virale werking hebben: het medicijn remt ontstekingen, maar doodt het virus niet. Het is dus geen vaccin. Het wordt in Nederland ook gebruikt voor de behandeling van enkele honderden reumapatiënten. Het is niet vrij voor particulieren beschikbaar, maar alleen op recept verkrijgbaar.

Het middel is getest op een aantal coronapatiënten in China en zij knapten sneller op dan patiënten die het medicijn niet kregen.  In China werd wel gewaarschuwd voor bijwerkingen, zoals misselijkheid en diarree. 

Een woordvoerder van de korpsleiding van de Nationale Politie laat weten dat dit vooralsnog een incident lijkt. Er zijn geen bedreigingen bekend van andere bedrijven die medicijnen maken die worden gebruikt voor het behandelen van corona-patiënten. Ace Pharmaceuticals kwam de afgelopen weken meerdere keren in het nieuws met de productie van chloroquine, dat heeft mogelijk de aandacht van de bedreigers getrokken.

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”