Directeur NS stunt op molen Hazerswoude om windenergie te promoten

VideoDe president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, Roger van Boxtel, heeft ter promotie van het bedrijf zelf een rondje meegedraaid op de wieken van een molen in Hazerswoude-Rijndijk.  

Vanaf 1 januari 2017 zullen de treinen van NS voor 100 procent op windstroom rijden. Om te demonstreren hoe krachtig windenergie eigenlijk is, hees de 62-jarige van Boxtel zich in pak in een tuigje aan een molenwiek, om vervolgens een heel rondje mee te draaien. ,,We gebruiken in Nederland al eeuwen de kracht van wind. Die kracht wilde ik zelf laten zien'', licht Van Boxtel toe op de website van de NS. ,,Wist u dat een uur ronddraaien van een windmolen u van Utrecht naar Groningen brengt?'', zegt Van Boxtel in het filmpje.

Wie zelf van plan is om Van Boxtel na te doen moet zich volgens de president-directeur in ieder geval goed voorbereiden. ,,Ik adviseer wel een thermoshirt te dragen, want het is best wel koud."

Uitzondering
De molen wordt beheerd door Stichting Rijnenburgermolen. Dirk Kuijper, voorzitter van de stichting, noemt de actie van Robert van Boxtel ‘erg leuk, maar wel een uitzondering’. ,,Ze hadden hem heel strak ingesnoerd, hij kon nog maar nét praten.” Kuijper snapt wel dat NS de video bij zijn molen opnam. ,,Hij staat vlakbij het spoor en was goed bereikbaar voor de filmploeg.” De draaiende Van Boxtel werd met een drone gefilmd.

Hoe leuk de actie ook was, het gaat geen gewoonte worden dat er mensen aan de wieken worden vastgebonden. ,,Dit was echt een uitzondering: een speciale gelegenheid met hele goede voorzorgsmaatregelen. Het is een heftige ervaring, net een kermisattractie. Het is een ongebruikelijke uitzondering waar we zeker geen gewoonte van gaan maken.”