Volledig scherm
Premier Rutte bracht in 2013 een bezoek aan de gevangenis in Pointe Blanche, naast hem directeur Edward Rohan. © ANP

Directeur: Pointe Blanche gevangenis Sint-Maarten zo lek als een mandje

De directeur van de Pointe Blanche gevangenis in Sint-Maarten slaat alarm. Ontsnappen of in opstand komen is eenvoudig. De hekken zijn kapot, een muur is drie jaar geleden weggeslagen door een orkaan en nooit hersteld en de gevangenis zit regelmatig zonder stroom. Betonbewapening steekt uit de vloer en kan simpel worden veranderd in een steekwapen.

Gevangenisdirecteur Edward Rohan doet zijn verhaal aan het Caribisch Netwerk van de NTR. Hij zegt dat er mobiele telefoons en wapens naar binnen worden gesmokkeld, mogelijk tegen betaling door cipiers. De politie trof afgelopen week ‘talloze telefoon, zelfgemaakte wapens en een vuurwapen.’ Er zijn maar een paar bewakers op 135 gevangenen.

Rohan gelooft niet dat bezoekers van de gevangenis de verboden spullen binnensmokkelen. ,,De afgelopen twee jaar hebben we geen enkele bezoeker betrapt op het naar binnen smokkelen van spullen’’, zegt de gevangenisdirecteur. Het lukt verslaggevers echter om met een volle tas en een mobiele telefoon binnen te komen voor het interview. De bagagescanner, zo wordt bij het afscheid duidelijk, blijkt al weken defect.

's Nachts binnengesmokkeld

Quote

Ik weet zeker dat het de nachtploeg is want er is weinig toezicht, er is minder security en ze nemen het risico

Edward Rohan, gevangenisdirecteur Point Blanche

De directeur weet zeker dat een ‘georganiseerde groep bewakers’ de spullen ’s nachts de gevangenis binnensmokkelt. ,,Ik weet zeker dat het de nachtploeg is want er is weinig toezicht, er is minder security en ze nemen het risico. Ze moeten met een groepje zijn, dat is de enige verklaring die ik hiervoor kan vinden’’, aldus Rohan. Bij herhaaldelijke celdoorzoekingen vindt men niet één, maar meerdere toestellen.


Ook blijkt het, zo vertelt Rohan, niet heel lastig om uit Point Blanche te ontsnappen of een opstand te beginnen. Bewakers lopen groot risico. Sinds orkaan Gonzalo die in 2014 over het eiland raasde ontbreken hekken en delen van de bajesmuren. De schade is nooit meer hersteld. Ook de elektriciteitsvoorziening blijkt, bij stroomuitval op het eiland, niet optimaal. De noodgenerator is oud en regelmatig stuk.

Door chronisch personeelstekort is het volgens de gevangenisdirecteur ‘bijna onmogelijk’ de corruptie in Pointe Blanche effectief aan te pakken. De voortgangscommissie uit Nederland schreef 24 vernietigende rapporten over de situatie en dringt aan op verbetering. Justitieminister Raphael Boasman, die de gevangenis kort na zijn aantreden een van zijn prioriteiten noemde, wil niet reageren. Ondanks herhaalde verzoeken.