Volledig scherm
De positie van Beatrix Ruf stond sinds vorige week onder druk nadat was gebleken dat ze naast haar baan bij het Stedelijk ook een zeer lucratief kunstadviesbedrijf heeft. © ANP

Directeur Stedelijk Museum stapt op

Beatrix Ruf vertrekt als artistiek directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dat besluit is gisteravond genomen tijdens een vergadering van de raad van toezicht van het museum over een verzwegen nevenfunctie van de Duitse directeur.

Dat bevestigen bronnen tegenover Het Parool nadat het Het Financieel Dagblad hier vanochtend over publiceerde. Het personeel kreeg vanmorgen een oproep direct naar het museum te komen en werd daar om 11.45 uur ingelicht. Vanmiddag volgt een persconferentie.

Het besluit zou gisteravond zijn gevallen op een vergadering van de raad van toezicht. Haar positie stond onder druk sinds vorige week bleek dat ze naast haar baan bij het Stedelijk, een zeer lucratieve nevenfunctie heeft.

Ruf runt haar eigen kunstadviesbedrijf, schreef NRC Handelsblad vorige week op basis van het jaarverslag dat bij de Kamer van Koophandel ligt. Currentmatters, de besloten vennootschap, maakte in 2015, Rufs eerste jaar als directeur, een winst van ruim vier ton. Ook adviseerde ze in die functie bruikleengevers van het museum.

Functie niet genoemd

De Duitse Ruf (57) leidt het Stedelijk Museum sinds 2014. Daarvoor was ze directeur van de Kunsthalle in het Zwitserse Zürich. Bij haar aanstelling in Amsterdam was afgesproken dat haar nevenfuncties hiermee niet mochten botsen. Bij het Stedelijk krijgt ze betaald volgens de Wet normering topinkomens (maximaal 181.000 euro). In het jaarverslag van 2016 meldt Ruf twintig nevenfuncties, maar de naam van haar adviesbedrijf ontbreekt.

Vanmorgen schreef Trouw, op basis van gesprekken met kunstadviseurs, al dat dit conflict haar positie als directeur van het Stedelijk onhoudbaar maakte. 'Een directeur van een museum kan geen nevenfunctie in advieswerk hebben, want je hebt de schijn altijd tegen,' aldus kunstadviseur Willem Baars.

Ruf zelf heeft sinds het bericht in NRC Handelsblad nog niet gereageerd.

In 2014 sprak Het Parool Ruf na haar eerste week als directeur van het Stedelijk Museum: Beatrix Ruf: 'We hebben de kunstenaar aan onze kant staan'