Directeur Stint ziet geen uitweg meer en vraagt faillissement aan

VIDEODe fabrikant van de Stint vraagt maandag het faillissement aan. Dat melden de Volkskrant en RTL nieuws. Het bedrijf kan niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Volgens directeur Edwin Renzen ziet hij geen uitweg meer.

Sinds het dodelijke ongeluk met de elektrische bolderkar bij een spoorwegovergang in Oss afgelopen maand, mag het voertuig in afwachting van een onderzoek naar de veiligheid, niet meer de weg op. Volgens Renzen zijn kopers daardoor afgehaakt en liggen ook inkomsten uit leasecontracten stil.

Renzen is het er niet mee eens dat de Stint van de weg is gehaald. ,,Er zijn nooit eerder serieuze problemen geweest. Het is nog steeds niet duidelijk wat de precieze oorzaak is geweest van het ongeluk. Maar de Stint is niet onveilig.’'

Volgens Renzen is de faillissementsaanvraag van zijn bedrijf een rechtstreeks gevolg van het besluit dat de Stint voor onbepaalde tijd de weg niet meer op mag. ,,We zijn een spookbedrijf geworden en er is geen redelijk perspectief meer. Het is op. Een mooi product is waardeloos schroot geworden”, aldus Renzen tegen RTL Nieuws.

Volledig scherm
Kinderen van kindercentrum de Beun in Houten in de Stint met aan het stuur Edwin Renzen. © Bart Jansen

Drama Oss

Bij het ongeluk met de Stint op de spoorwegovergang in Oss kwamen vier kinderen om het leven en raakten een kind en een begeleidster gewond. Daarna werd het voertuig voorlopig niet meer op de weg toegelaten.

Minister Cora van Nieuwenhuizen nam dit besluit op basis van voorlopig onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), politie en het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) naar de veiligheid van de elektrisch aangedreven kar.

Rek is eruit

Renzen vindt dat het bedrijf geen kans heeft gekregen. Hij neemt het vooral de ILT kwalijk. ,,In de bijna zeven jaar dat de Stint op de weg is, hebben we geen enkele inspectie gehad. Niets. Niemand heeft ooit gezegd wat er beter kon of moest. Niemand. Als je dat kapotmaken noemt: ja.”

De rechtbank besluit dinsdag of de aanvraag wordt goedgekeurd. ,,Ik kan me niet voorstellen dat de aanvraag niet wordt toegewezen. De rek is eruit”, aldus Renzen tegenover RTL Nieuws. Ook een doorstart heeft volgens hem geen zin. ,,Het is schroot. Daar heb je recyclebedrijven voor. Daar zijn er al genoeg van.’’

Bekijk hieronder waarom minister Cora van Nieuwenhuizen besloot de Stint van de weg te halen:

  1. Bekende boerenactivist zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte

    Bekende boerenacti­vist zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te

    Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite.