Volledig scherm
© anp

Directeur TSN: De oplossing moet uit Den Haag komen

,,De politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen," zegt Zion Jongstra, algemeen directeur van het thuiszorgbedrijf TSN Thuiszorg. Hij maakte vrijdagochtend tijdens een persconferentie bekend dat zijn organisatie uitstel van betaling heeft gevraagd voor het onderdeel dat mensen huishoudelijke zorg geeft. Volgens Jongstra zijn de geldproblemen geen TSN-problemen, maar die van de hele branch. ,,We moeten af van de kaasschaafmethode."

Quote

Een dag in een verpleeg­huis kost net zo veel als een maand thuiszorg. Ik ben ervan overtuigd dat het gekkenwerk is wat we nu doen

Zion Jongstra, directeur TSN Thuiszorg

Volgens de directeur van het thuiszorgbedrijf is er de afgelopen maanden te weinig gedaan om het tij te keren. Hij zegt zich erg ongerust te maken over de 12.000 medewerkers en 40.000 cliënten. 

Het probleem ligt volgens de directeur onder meer bij het feit dat TSN op elke arbeidskracht 6 euro moet toeleggen. Simpelweg omdat gemeenten het volledige bedrag niet kunnen of willen betalen. Zij krijgen op hun beurt weer minder budget uit Den Haag.

Om deze reden wilde het thuiszorgbedrijf de bedragen aanpassen, maar een loonsverlaging werd twee weken geleden door de rechtbank afgewezen. ,,Geld toeleggen kunnen wij simpelweg niet blijven volhouden," aldus Jongstra.

Jongstra haalt de kaasschaafmethode aan: ,,We willen alles goedkoper en daarna ook nog in minder uur. Andere bedrijven kunnen de dienst goedkoper aanbieden, omdat zij met uitzendkrachten werken." Dat doet TSN liever niet, want dan ziet de cliënt volgens de directeur elke twee jaar een andere thuiszorgmedewerker. 

Geld meer voor thuiszorg
,,Sommige gemeenten willen zelfs helemaal stoppen met thuiszorg. Dan moet de burger zelf haar thuiszorg regelen, en dat terwijl we mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen laten wonen. Een dag in een verpleeghuis kost net zo veel als een maand thuiszorg. Ik ben ervan overtuigd dat het gekkenwerk is wat we nu doen."

,,De dienstverlening gaat gewoon door, de arbeidscontracten gaan door. We gaan praten met Den Haag. Er moet daar iets gebeuren."