Volledig scherm
De PI Vught © Dolph Cantrijn

Directeur Vught krijgt na opeenstapeling van fouten nu bestuursfunctie in Den Dolder

De behandeldirecteur van de PI Vught die fouten maakte bij de overplaatsing van Michael P. is nu bestuurder van Fivoor. Dat is de organisatie achter de kliniek in Den Dolder van waaruit P. Anne Faber vermoordde. Dat is te lezen op de website van de organisatie. De familie van Anne Faber noemt de overplaatsing 'respectloos’, meldt De Telegraaf.

,,Het ontbreekt de bestuurders van Fivoor en de PI Vught aan realiteitszin en moreel besef. Ze doen de moord op Anne af als een bedrijfsongevalletje’’, laat Hans Faber namens de familie weten. 

Ook D66 reageert met afschuw.  ,,Uit alle rapporten blijkt dat bij de overdracht van Michael P. naar een kliniek van Fivoor grove fouten zijn gemaakt. Hoe kan het dat een directeur van de ene naar de andere instelling doorschuift?’’, aldus Kamerlid Groothuizen.  „De minister heeft een cultuurverandering in de sector beloofd, maar op deze manier komt daar natuurlijk niet veel van terecht.” 

Zware kritiek

Erik Masthoff blijkt sinds 1 maart bestuurder bij Fivoor, de organisatie die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen in de forensisch psychiatrische afdeling in Den Dolder. In maart kreeg de PI Vught zware kritiek van twee inspectiediensten. De bajes noemde P. een 'modelgevangene' toen hij werd overgeplaatst naar Den Dolder.

Masthoff was de afgelopen tien jaar directeur zorg en behandeling in Vught. Dat was dus ook in de periode dat Michael P. daar verbleef en vervolgens naar Den Dolder ging. Hier kreeg hij al snel grote vrijheden en vermoordde hij Anne Faber in de herfst van 2017. Juist over die periode oordeelden de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de inspecties van Justitie en Veiligheid en Gezondheidszorg en Jeugd in maart dat er blunder op blunder is gestapeld met de behandeling van de moordenaar van Anne Faber.

Fivoor laat weten dat de harde conclusies in de onderzoeksrapporten geen gevolgen hebben voor de positie van Masthoff als bestuurder nu. ,,De aanbevelingen in de rapporten wijzen ons echter wel op de verantwoordelijkheid om het beter te doen dan bij Michael P. Daar zijn alle betrokkenen, onder wie Erik, zich erg van bewust’’, aldus een woordvoerder.

Kijk hier waarom de kliniek van Michael P. opnieuw in opspraak is geraakt: