Volledig scherm
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. © ANP

Directie kliniek Den Dolder moet verantwoording afleggen bij minister Dekker

De directie van de kliniek in Den Dolder moet vandaag nog verantwoording afleggen bij minister Dekker van Rechtsbescherming. Vandaag werd via deze site bekend dat een psychiatrisch patiënt zaterdag is ontsnapt uit de kliniek waar ook Michael P. verbleef. Minister Dekker (VVD) zegt dat hij veel vragen heeft over dit incident.

,,Ik wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en welke risico’s er zijn. Daarom heb ik de directie van de kliniek vanmiddag nog ontboden op het ministerie om opheldering te geven", aldus Dekker. ,,Zoals de kliniek heeft bevestigd, is een patiënt niet teruggekeerd van verlof. Als dat gebeurt is de eerste prioriteit altijd het zorgen dat de patiënt terugkeert naar de kliniek. Daar zijn politie en OM nu ook mee bezig.”

De 44-jarige Peter M. ontsnapte zaterdag tijdens een proefverlof. Sindsdien is hij spoorloos. Zonder medicijnen is hij volgens zijn familie levensgevaarlijk. 

Opblazen station

Het gaat om de 44-jarige Peter M. uit Dordrecht, die in 2017 werd veroordeeld omdat hij via internet had gemeld dat hij het station van Dordrecht zou opblazen met een atoombom. Enkele dagen later viel hij in Dordrecht een man aan die zijn boodschappen in zijn auto laadde. M. sprong de man uit het niets op z’n rug maar werd door het slachtoffer en zijn zoon overmeesterd. M. droeg op dat moment een mes bij zich. Uit onderzoek bleek dat M. volledig ontoerekeningsvatbaar was. Hij is psychotisch en lijdt aan schizofrenie. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde M. in hoger beroep tot behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis.

Uiteindelijk belandde M. in januari 2019 in FPA Utrecht in Den Dolder, de omstreden kliniek waar ook Michael P. – de moordenaar van Anne Faber - verbleef. 

In het dorp Den Dolder is grote ontrust ontstaan na de ontsnapping. Burgemeester Koos Janssen van Zeist eist openheid van zaken van de kliniek. Een school een paar kilometer van Den Dolder besloot vanochtend de kinderen binnen te houden.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”