Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Disco's worden steeds zeldzamer

De kaalslag in discotheken gaat onverminderd door. In vijf jaar tijd verdween nog eens een kwart van de disco’s, zo blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners. Zware concurrentie van dancefestivals en een strenger alcoholbeleid nekt de dansgelegenheden.

Het aantal dancings kelderde afgelopen vijf jaar van 226 naar 174, een teruggang van 23 procent. Kijkend naar de laatste tien jaar bedraagt de afname zelfs bijna de helft (44 procent), ziet horeca-adviesbureau Van Spronsen. In Rotterdam halveerde het aanbod, in Den Haag verdween twee derde van de discotheken. Amsterdam blijft nog overeind met 11 disco’s.

Schade 

Kijkend per provincie verdwenen in Groningen (67 procent) en Limburg (62 procent) de meeste dancings. De schade valt mee in Friesland en Zeeland (minus 30 procent) omdat daar altijd veel jongeren op vakantie gaan.

Quote

Iedere euro kan immers maar één keer worden uitgegeven

Guido Verschoor, adviseur Van Spronsen

Als belangrijke oorzaak ziet Van Spronsen 'de moordende concurrentie' van dancefestivals. Jaarlijks zijn er daar nu zo’n 170 van, tegen 130 vijf jaar geleden. ,,Nederland is het festivalland van Europa”, zegt Guido Verschoor, adviseur bij Van Spronsen. Uit recent onderzoek van ING blijkt dat de gemiddelde besteding op een dancefestival 150 euro is, tien keer hoger dan in de disco. ,,Met dergelijke uitgaven is het logisch dat de jeugd minder naar een disco gaat. Iedere euro kan immers maar één keer worden uitgegeven.”

Zuiderburen

Concurrentie komt verder van poppodia, strandpaviljoens en andere uitgaansvormen. Zo gaan mensen in steden vaker uit in hotelbars. Bedrijven met een dakterras ontdekken dat ze veel klanten kunnen trekken als ze een DJ neerzetten. Volgens Van Spronsen telt ons land inmiddels een veel lagere discodichtheid dan België en Duitsland. Bij onze Zuiderburen zijn ondanks minder inwoners (11 miljoen) 2,5 maal zoveel dancings.

In Duitsland is 1 op elke 100 horeca-gelegenheden een discotheek, in Nederland slechts 0,4 op de 100. Een verklaring is dat jongeren in België en Duitsland eerder in aanraking komen met alcohol dan in ons land. In België mag bijvoorbeeld met 16 jaar al worden gedronken. In Nederland is de leeftijd afgelopen jaren juist naar 18 gegaan en is het beleid strenger geworden. ,,Dit speelt mogelijk een rol.”

Clubconcepten

Quote

Minder in hokjes denken lijkt het credo voor dis­co-uitbaters

Guido Verschoor, adviseur Van Spronsen

'Blurring' – vermenging van horeca-vormen - is echter ook een belangrijke oorzaak. Er komen met name in steden steeds meer branche vreemde concepten die club- en dansactiviteiten aanbieden. In Amsterdam zijn inclusief de reguliere disco’s er al veertig van zulke bedrijven, in Rotterdam twintig.

Verschoor: ,,Waar veel discotheken het moeilijk hebben om alleen op vrijdag en zaterdagavond de zaak gevuld te krijgen, zien we steeds meer clubconcepten in de steden die juist verbreding zoeken met activiteiten doordeweeks, van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht”. Eten wordt daarbij steeds belangrijker. ,, Zo biedt BAR in Rotterdam een concept met salades, biologische burgers, fish & chips en hotdogs en kan je bij The Butcher Social Club in Amsterdam zelfs uitgebreid ontbijten.”
 Al met al verwacht Van Spronsen dat het einde van de daling van de traditionele disco voorlopig nog niet in zicht is. ,,Het businessmodel van bredere concepten is gewoon sterker. Minder in hokjes denken lijkt het credo voor disco-uitbaters.”