De discodel: frikandel met mayonaise en discodip.
Volledig scherm
De discodel: frikandel met mayonaise en discodip. © Erik van 't Hullenaar

'Discodel' groeit uit tot hit in Nijmeegs cafetaria

Opnieuw is een opmerkelijke vette hap aan het uitgroeien tot een hit: de discodel. Deze frikandel met discodip en een flinke hoeveelheid mayonaise wordt geserveerd in Nijmeegs cafetaria in Nijmegen. Eerder ontstond daar het populaire 'broodje spee', een broodje met een kaassoufflé, satésaus, chilisaus en uitjes.

Vrienden Richard Gossens, Sander de Best en Bas van Lith met de discodel.
Volledig scherm
Vrienden Richard Gossens, Sander de Best en Bas van Lith met de discodel. © Erik van 't Hullenaar

,,De discodel is een frikandel met een vrij zoete, krokante bite. Buiten de smaak is de kleurrijke snack een lust voor het oog", aldus biologiestudent Richard Gossens (24), die met studievrienden Bas van Lith (23), Sander de Best (23) en Stijn Berger (25) bedenker is van de hap.

De vrienden aten de snack eerst in de Febo aan de Molenstraat in Nijmegen. ,,Vorig jaar gingen we wel 3 tot 4 keer per week uit, dus dan ben je de gewone snacks na het stappen een keer beu. In een dronken bui bestelden we de meest gekke combinaties, zoals een kroket met mosterd en slush puppy en een rauwe bamihap met piri-pirisaus", vertelt De Best. ,,De frikandel met discodip en mayo beviel zo goed, dat we die ook op andere avonden bleven bestellen en omdoopten tot 'discodel'."

Kipkluiven gooien
Sinds ongeveer een half jaar mogen de vrienden de combinatie daar naar eigen zeggen niet meer bestellen, omdat vrienden van hen op een avond kipkluiven door de zaak gooiden. ,,Omdat wij daar ook bij zaten, willen ze ons er geen vreemde snackcombinaties meer geven", aldus Van Lith. ,,Een paar weken later is de snack gelukkig geïntroduceerd bij de cafetaria aan het Keizer Karelplein."

De snack staat nog niet op de vaste menukaart van de snackbar. Dat duurt volgens medewerker Abdel Ourahou niet lang meer. ,,Er worden er nu tot 20 per week verkocht, steeds meer mensen kennen hem van horen zeggen."

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”