Volledig scherm
© Thinkstock

Discotheek Hollywood schuldig aan discriminatie

UpdateDe bekende discotheek Hollywood Music Hall in Rotterdam maakte zich schuldig aan discriminatie door een jongen van Turkse afkomst te weigeren bij een jongerenfeest. Ook Club Red in Leeuwarden heeft gediscrimineerd bij de deur. De club weigerde een Antilliaanse man de toegang tot een oud & nieuw feest. Zowel de man als de jongen startten een zaak bij het College voor de Rechten van de Mens. In beide gevallen oordeelt het College dat er sprake is van discriminatie.

De in Rotterdam geboren jongen met Turkse wortels stond met twee Nederlandse schoolvrienden in de rij. Die avond was er een speciaal feest voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Ze hadden alle drie een toegangskaart. Zijn vrienden mochten naar binnen, terwijl Deniz naar zijn zeggen aan zijn t-shirt en jas werd getrokken en in een rij werd gezet met andere allochtone kinderen die waren geweigerd.

Op het moment dat dit gebeurde, misdroeg een groep allochtone jongeren zich voor de ingang van de discotheek. De discotheek spreekt van een ongelukkige samenloop van omstandigheden en betreurt de situatie. Ondanks dat Hollywood Music Hall een actief antidiscriminatiebeleid voert, ging het in dit geval toch mis. Het College oordeelt dan ook dat de discotheek de jongen heeft gediscrimineerd.

Club Red
De Antilliaanse man stond samen met zijn vriendin in de rij voor een oud & nieuw feest in Club Red in Leeuwarden. Hij werd niet binnengelaten. De man meldde dit bij de politie die Club Red nog diezelfde nacht bezocht. De portier van Club Red zei tegen de politie dat hij geen Antillianen binnenliet die nacht. Reden was een gevecht de week daarvoor waarbij Antilliaanse mannen zouden zijn betrokken. Ook hier oordeelde het College dat de discotheek de man discrimineerde door hem te weigeren vanwege zijn afkomst.

Op de uitspraak staat geen sanctie. 'We stellen slechts vast dat de wet is overtreden,' zegt een woordvoerder. 'In de meeste gevallen nemen veroordeelde partijen gelukkig wel maatregelen om herhaling te voorkomen.'

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement