Dit is de radicale tak van het boerenprotest: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

Het boerenprotest neemt steeds fellere vormen aan. En aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’

Het logo van Farmers Defence Force (FDF) is opvallend: een blauw wapenschild waarop twee gele hooivorken staan afgebeeld. Vooral die hooivorken geven het idee dat de boeren niet met zich laten sollen. ,,Dat is precies de bedoeling van onze organisatie. We gaan net zo lang door met de strijd totdat die belachelijke eisen voor het terugdringen van stikstof van tafel zijn, er betere en onafhankelijke methodes zijn om stikstof te meten en niemand van ons wordt gedwongen zijn veestapel in te krimpen’’, aldus Mark van den Oever, oprichter van Farmers Defence Force.

  1. Wegverkeer veroorzaakt 17 procent CO2-uitstoot

    Wegverkeer veroor­zaakt 17 procent CO2-uit­stoot

    Het wegverkeer heeft vorig jaar 17 procent van de emissie van kooldioxide (CO2) in Nederland veroorzaakt. Kooldioxide is een broeikasgas dat ontstaat bij de verbranding van de koolstof in brandstoffen. De totale CO2-uitstoot van het wegverkeer lag vorig jaar 2 procent hoger dan in 2017. Vergeleken met bijvoorbeeld 1990 is de uitstoot met ruim 28 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het wegverkeer in 2018.