Bij doe-het-zelfzaak Wanco in Nijmegen wordt de 1,5 meter afstand al gehandhaafd.
Volledig scherm
PREMIUM
Bij doe-het-zelfzaak Wanco in Nijmegen wordt de 1,5 meter afstand al gehandhaafd. © Bert Beelen

Dit is waarom de 1,5 meter-economie van Rutte niet zomaar kan

Heb je een theater of bioscoop, denk dan alvast na over een bestaan binnen een 1,5 meter-economie. Dat zei premier Mark Rutte dinsdagavond. Maar de praktijk blijkt weerbarstig te zijn: ook restaurants, poppodia en kroegen vragen zich af hoe ze straks nog winstgevend kunnen zijn.

Quote

Al met al betekent het wel dat er een behoorlij­ke uitdunning gaat plaatsvin­den

Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie

,,De 1,5 meter-economie kan bestaan, maar niet voor alle sectoren is dat even eenvoudig’’, stelt hoogleraar bedrijfseconomie Joris Knoben van de Nijmeegse Radboud Universiteit. 

,,Voor productiebedrijven zal het vaak niet zo’n probleem zijn, maar in dienstensector wordt het lastiger. Kappers, schoonheidsspecialisten, horeca: in sommige gevallen zal het bijna onmogelijk zijn om te werken met die anderhalve meter. De marges die je als bedrijf kunt maken, gaan enorm onder druk komen.’’

  1. LIVE | OM gaat stuwmeer strafzaken zelf afdoen, Zwitserland staat evenementen met 300 man toe

    LIVE | OM gaat stuwmeer strafzaken zelf afdoen, Zwitser­land staat evenemen­ten met 300 man toe

    Er zijn in de afgelopen 24 uur 15 nieuwe sterfgevallen gemeld bij het RIVM en 7 nieuwe ziekenhuisopnames. Een daling ten opzichte van gisteren. De Europese Commissie wil een herstelfonds van 750 miljard euro opzetten om lidstaten die getroffen zijn door het coronavirus te steunen. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.