Volledig scherm
PREMIUM
Bob Cramwinckel © Marco De Swart

Dit is waarom de één iets lekker vindt en de ander niet

Smaakexpert Bob CramwinckelHoe komt het dat de een oesters zalig vindt en de ander ervan gruwt? Zit smaak dan toch tussen de oren? Smaakexpert Bob Cramwinckel, die voor AD talloze testen verzorgde, schreef er een boek over.

Wat is het grootste misverstand over smaak?

,,Waarom de één iets lekker vindt en de ander niet, is afhankelijk van ontzettend veel factoren, niet alleen je zintuigen. Hoe het eten eruit ziet, waar je iets proeft, met wie je eet, de verwachtingen die je hebt van een gerecht.

,,Je zintuigen proberen wel tegemoet te komen aan onze beléving van smaak. Ze staan in dienst van jouw ideeën en opvattingen. De scherpte van je zintuigen doet er niet toe. Dat bewijst hypnose: mensen proeven een perzik, want die zouden ze te eten krijgen, ook als het in werkelijkheid een appel is.