Volledig scherm
Bewoners en winkeliers moeten tijdens de Vierdaagseweek een emmer sop door het portiek gooien. © Gerard Verschooten

Dit is waarom ze bij de Vierdaagse niet meer wildplassen

Wildplassen tegen een muur? Dat kun je beter niet doen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse volgende week. Het kan een natte broek en dito schoenen opleveren. De organisatie van de wandelfeesten heeft muren in het centrum van de stad behandeld met ‘pee backcoating’, een onzichtbare verflaag die vloeistoffen terugkaatst.

Volledig scherm
Bij het Joris Ivensplein staat om bord om wildplassen te voorkomen. © DG

De organisatie van de Vierdaagsefeesten testte de speciale verf vorig jaar tijdens het evenement al als proef. Het werkte en de behandelde plashoekjes werden aanmerkelijk minder gebruikt. Ook dit jaar laat de organisatie op een stuk of tien beruchte plekken terugplasverf aanbrengen. Waar, dat zegt ze natuurlijk niet. Daar komen wildplassers vanzelf achter. Alle reden dus om gebruik te maken van een van de openbare toiletten.

Met de ‘pee backcoating’ lijkt Nijmegen eindelijk een oplossingen te hebben gevonden voor één van de de grootste ergernissen tijdens de Vierdaagse: wildplassen. Er zijn wc’s en plaskruizen genoeg, maar toch moeten bewoners en winkeliers geregeld hun portiek dweilen.

Mannenprobleem

Op wildplassen staat een boete van 140 euro voor wie op heterdaad wordt betrapt. Wie geen identiteitsbewijs bij zich heeft kan daar nog eens 60 euro bij optellen. De politie erkent dat het een mannenprobleem is. ,,Slechts sporadisch treft de politie een vrouw op haar hurken aan'', zegt wijkagent William Nijland.

Reinigingsdienst Dar in Nijmegen zet ook een speciale bacterie in tegen urinestank. Op tachtig locaties in het centrum die tijdens de Vierdaagsefeesten veelvuldig worden gebruikt door wildplassers, heeft de Dar de geurvretende bacterie losgelaten. De enzymen en micro-organismen neutraliseren de penetrante urinegeur.

Nijland: ,,Helemaal uitroeien zal niet lukken. Maar het blijft irritant en het is vies. Zeker als tegen huizen en in portieken geplast wordt. Het hoort gewoon niet. Het is een kwestie van mentaliteit.''