Volledig scherm
Een witte roos ligt bij de poort van het Designcollege aan de Essenburgstraat in Rotterdam, waar de 16-jarige Humeyra werd doodgeschoten. © Jan de Groen

Dit jaar 108 moorden, waaronder vier studentes

Het jaar 2018 telt tot en met vandaag 108 gevallen van moord en doodslag. Dat is 51 minder dan vorig jaar, toen het aantal moorden op 159 stond. Maar gezegd moet worden dat 2017 een jaar was met uitzonderlijk veel moord- en doodslaggevallen. 

Volledig scherm
In maart van dit jaar werd de 41-jarige Reduan B. doodgeschoten, de broer van de kroongetuige Nabil B. die verklaringen heeft afgelegd tegen de zogeheten Mocro-maffia. © ANP

Dat blijkt uit cijfers van moordatlas.nl, dat al jarenlang het aantal gevallen van moord en doodslag in Nederland inventariseert. 

Het aantal van 108 kan nog stijgen, het jaar is nog niet om, en kan zelfs ook nog dalen: in enkele gevallen staat de doodsoorzaak nog niet vast en mogelijk oordeelt de rechtbank in andere zaken dat er geen sprake was van moord of doodslag. En mogelijk wordt een 52-jarige man vervolgd wegens doodslag. Hij zou op de A10 een motor opzettelijk hebben aangereden. Door het ongeluk kwamen twee personen op een motor om het leven. 

Met 108 ligt het aantal moorden weer op het niveau van 2016 (109) en ook op 1973, het jaar waarin harddrugs als cocaïne en vooral heroïne voor een sterke stijging in het aantal moorden zorgden. 1973 was volgens moordatlas.nl het eerste jaar waarin in Nederland meer dan 100 moorden werden gepleegd. Tot de eeuwwisseling steeg dat aantal, sindsdien daalt het weer, een enkel jaar - zoals 2017 - uitgezonderd.

Partner

Onder de 108 slachtoffers waren 40 vrouwen, 37 procent, een iets hoger percentage dan de afgelopen jaren. Alle vrouwen werden door een bekende vermoord. In veruit de meeste gevallen werden vrouwen door hun partner of ex-partner vermoord, of door mannen die een relatie met haar wilden. Vier studentes werden vermoord, allen door geobsedeerde mannen. Zo werd de 24-jarige Laura Korsman in juli van dit jaar in Utrecht met meerdere messteken in haar bovenlichaam gedood, haar ex is de verdachte.  Voor de moord op de 21-jarige Amerikaanse studente Sarah Papenheim in Rotterdam zit een buurman vast

Het aandeel vrouwelijke daders is daarentegen lager dan gewoonlijk: in slechts 2 van de 101 zaken was de dader een vrouw. Mogelijk zelfs in slechts één zaak, als de moord op de 33-jarige vrouw in Clinge van eerder deze week, toch niet gepleegd is door de aangehouden vrouwelijke verdachte. 

In Amsterdam werden de meeste moorden gepleegd: 12, met 14 slachtoffers. In Rotterdam waren 12 mensen slachtoffer van moord of doodslag.

Volledig scherm
Bij een ruzie in haar Rotterdamse studentenkamer werd de 21-jarige Sarah Papenheim uit de Amerikaanse staat Minnesota doodgestoken, een van de vier studentes die dit jaar werden gedood door geweld. © Privéfoto
  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”