Volledig scherm
Hoge golven bij het havenlicht. © ANP

Dit stormseizoen krijgen we te maken met ‘Piet’, ‘Jan’ en ‘Gerda’

Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen voortaan een naam. Dat meldt het weerinstituut vandaag, de dag dat het stormseizoen van start gaat.

Volledig scherm
Een weerkaart van de UK MetOffice, de Britse weerdienst, met daarop storm Abigail (2015). Een vergelijkbaar kaartje met daarom de naam ‘Piet’ is later dit stormseizoen zomaar mogelijk. © Weerplaza

De namen zijn afwisselend mannelijk en vrouwelijk, zoals vastgesteld door het Amerikaanse National Hurricane Center in de jaren 70. Dit jaar zal de eerste storm ‘vrouwelijk’ zijn en Atiyah heten, de tweede storm is ‘mannelijk’ en krijgt de naam Brendan. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen.

Het KNMI heeft samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en de Met Éireann (Ierland) de lijst met stormnamen voor het stormseizoen 2019-2020 opgesteld. Op de lijst staan daardoor afwisselend Britse en Nederlandse namen, bijvoorbeeld Francis, Gerda, Hugh, Iris. 

Nederland heeft onder andere de namen Jan en Kitty ingebracht. Jan verwijst naar Jan Pelleboer, de eerste weerman op radio en televisie, en naar Jan Buisman, historisch geograaf en schrijver van de boekenreeks ‘Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen’. Kitty is vernoemd naar Kittie Koperberg, oorlogsslachtoffer uit de Tweede Wereldoorlog. De Joodse bibliothecaresse trad in 1938 in dienst van het KNMI.

Naamgeving van stormen verhoogt het bewustzijn over gevaarlijk weer en zet mensen ertoe aan actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen, heeft onderzoek in Groot-Brittannië uitgewezen. Met het geven van namen willen de weerdiensten dan ook het bewustzijn over gevaarlijk weer vergroten voordat het toeslaat.

Tropische orkanen

Volledig scherm
Een vrouw trotseert de wind op een dijk in Lauwersoog. © ANP

Nederland volgt met het geven van namen aan zware stormen andere Europese landen, die hiermee afgelopen jaren al zijn begonnen. Met Office en Met Éireann werken al sinds 2015 samen in de naamgeving van flinke stormen. ,,Het geven van namen aan weersystemen die voor slecht weer kunnen zorgen, is ooit begonnen bij het benoemen van tropische orkanen", weet weerman Wilfred Janssen van Weerplaza. ,,Orkaan Dorian is daar het meest recente voorbeeld van. In de afgelopen jaren zijn diverse Europese landen er ook mee begonnen. Frankrijk, Spanje en Portugal hanteren een gezamenlijke lijst en ook Duitsland heeft een eigen namenlijst.”

Sinds dit jaar doet dus ook het KNMI mee met de naamgeving. Janssen: ,,De gedachte hierachter is dat stormen niet gebonden zijn aan de grenzen van een land. Omdat veel mensen -soms dagelijks- tussen deze landen reizen, is het gebruik van gelijke stormnamen handig zodat mensen meteen weten waar het over gaat.”

Komend stormseizoen

De stormnamen die het KNMI, de UK Met Office en Met Éireann hebben bedacht voor komend stormseizoen zijn: Atiyah, Brendan, Ciara, Dennis, Ellen, Francis, Gerda, Hugh, Iris, Jan, Kitty, Liam, Maura, Noah, Olivia, Piet, Roisin, Samir, Tara, Vince en Willow. ,,Dit stormseizoen kunnen we dus zomaar te maken krijgen met storm ‘Piet’, maar ook de oer-Hollandse namen ‘Jan’ en ‘Gerda’ zijn terug te vinden", aldus de meteoroloog. 

De namen zijn gekozen uit een lijst met duizenden suggesties die afgelopen zomer zijn ingezonden. Naast de meest populaire suggesties hebben de weerdiensten ook gekozen voor namen die passen bij het land zelf. ,,Goed voor de diversiteit”, aldus de Britse weerdienst.

Volledig scherm
De stormnamen voor het komend stormseizoen, waaronder dus ook Gerda, Jan en Piet. © KNMI