Volledig scherm
PREMIUM
Exterieur vestiging vleeswarenleverancier Offerman © ANP

Dit weten we over het listeriaschandaal

acht vragenEen nieuw voedselschandaal treft ons land. Drie ouderen zijn overleden als gevolg van een besmetting met de listeriabacterie. Ze aten besmet vlees, zo goed als zeker afkomstig van het bedrijf Offerman uit Aalsmeer. Eén vrouw kreeg hierdoor een miskraam en zeventien anderen werden (ernstig) ziek. Acht vragen over een bacterie met soms fatale gevolgen.

1. Hoe is deze bacterie op zo’n schaal in ons vlees gekomen?

Het is misgegaan tijdens het snijden en verpakken van honderden verschillende soorten vleeswaren in een van de fabrieken van het bedrijf Offerman. Het gaat om de locatie in Aalsmeer. Tijdens het productieproces is de listeriabacterie zo goed als zeker in een te hoge concentratie in het vlees terechtgekomen.

,,Deze bacterie zit overal, dus ook in ons voedsel. Als je niet goed schoonmaakt, kan listeria snel groeien. Ook in een koude omgeving. Je hoeft maar een kiertje in je machines te hebben waar de hogedrukreiniger niet goed bij kan en de bacterie kan zich er nestelen en zich verspreiden’’, aldus Eric van der Made van voedselveiligheidsinstituut Wageningen Food Safety Research.

De voorverpakte vleeswaren – onder meer kipfilet, salami, achterham en spek – zijn door Offerman geleverd aan honderden supermarktfilialen en groothandels als Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie. Gisteren is een ongekende terugroepactie begonnen om te voorkomen dat er nog meer mensen ziek worden. De fabrikant maakte vanavond bekend alle vleeswaren die in de fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt werden, terug te roepen. 

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.