Volledig scherm
© Museum TwentseWelle

Dit wist je nog niet over emoticons

QUIZDe emoticon is niet meer weg te denken uit onze samenleving, die meer dan ooit doorspekt lijkt te zijn van uitingen van emotie op sociale media. We lachen, we huilen, we zijn enorm gefrustreerd en maken daarbij dankbaar gebruik van de icoontjes, die precies datgeen uitbeelden wat we voelen. Voldoende aanleiding om de emoticon eens onder de loep te leggen.

Enschedees marketingbedrijf Buro Blink heeft alle emoticons verzameld in een expositie in Museum TwentseWelle. Over het lachende gele gezichtje en alle voorlopers die daarbij horen, valt een hele hoop te vertellen, zo blijkt.

Volledig scherm
© Thinkstock

:D - 175 jaar
De eerste emoticon verschijnt al in 1841. Van de standaard lachende smiley is dan nog geen sprake, maar er bestaat een groeiende behoefte om het geschreven woord een beetje emotie en toon mee te geven. Zo komt Marcellin Jobard met het 'ironieteken'. Hij hoopt hiermee een trend in gang te zetten, waarbij iedereen die iets ironisch bedoelt het symbool gebruikt om sarcasme uit te drukken. Het breekt echter nooit echt door bij het grote publiek.

:-) - Digitaal
De hype van de smiley grijpt pas echt om zich heen, wanneer het digitale tijdperk aanbreekt. De dubbele punt (ogen) gevolgd door het streepje (de neus) met daarna het haakje sluiten (de mond) evolueert al snel van samengestelde leestekens naar het ronde, gele gezichtje. Happend als Pac-Man, of prijkend in knipoog-variant op buttons en T-shirts.

Volledig scherm
© Thinkstock

:') - Wat!?
Hoewel een emoticon zou moeten helpen bij het uitleggen van emotie, stuit het soms juist op onbegrip. Malou van der Burg van Buro Blink, een van de creatieve breinen,die zich de afgelopen weken heeft ondergedompeld in de wondere wereld van de emoticon, wijst op het icoontje met de zweetdruppel en brede lach. Een veelgebruikte emoji op bijvoorbeeld WhatsApp. ,,Ik gebruik deze zelf altijd als 'ongemakkelijk lachje'. Maar de originele uitleg van de maker van deze emoji is compleet anders. Die blijkt 'trots na work-out' te zijn. Dat was nou nooit in me opgekomen."

Het verschil in interpretatie is overigens wel goed te verklaren. De meeste emoji's zijn gemaakt en beschreven door Japanners. "Waar zij hun handen tegen elkaar drukken bij wijze van 'sorry' roept dat bij ons eerder het idee van 'bidden' op," aldus Van der Burg.

:O - Zeg het met beeld
Niet alleen aan het einde van een zin, of als korte reactie is een emoticon nuttig. Sommige mensen maken er een sport van enkel emoticons te gebruiken om hele verhalen te vertellen. Van der Burg: ,,Het is hilarisch om te zien wat sommigen kunnen zeggen of doen met slechts icoontjes. Deze, bijvoorbeeld, beeldt - bizar genoeg - uit: 'Als je nog een keer met mijn vriendin flirt, rijd ik je dood.' en een andere laat zien hoe je een date kunt plannen zonder daar ook maar een woord aan vuil te maken."

Volledig scherm
© Thinkstock

^.^ - Kunst 
De smileys worden niet alleen gebruikt om menselijke emotie uit te drukken. Creatievelingen maken kunst met leestekens, emoticons en emoji's. Zo bestaan er zelfs websites, die ingezonden foto's binnen een paar seconden vertalen naar afbeeldingen volledig bestaande uit honderden icoontjes. Maar ook bekende schilderijen krijgen van Buro Blink een emoticon-make-over.

Van der Burg: ,,Een van onze stagiares is hier heel erg druk mee geweest." Ze knikt naar een van de bekendste schilderijen van de 16e eeuw, waar in plaats van een geheimzinnige grimas een herkenbare emoticon je toelacht. Blink heeft nog een heleboel andere bijzonderheden in petto voor de Emoticon Expo-bezoeker.100% FAT met een interactieve, technische verrassing, Twentse kunstenaars die hun eigen creativiteit loslaten rond het thema emoticon, en zelfs emoji-mode.

Ken jij de ware betekenis van alle emoji's? Doe de test!

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement