Dit zijn de nieuwe maatregelen op een rij
VIDEOVanaf morgen verdwijnen de scherpe randjes van de harde lockdown. Hieronder een overzicht van de gedeeltelijke heropening van het openbare leven.
- niet-essentiële winkels kunnen dagelijks weer open tot 17.00 uur. Klanten moeten wel 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen. Ook mag er maar een beperkt aantal mensen naar binnen. Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur.
- Kappers en andere niet-medische contactberoepen, zoals nagelstylisten en sekswerkers mogen hun deuren ook weer openen tot 17 uur.
- Het middelbaar en hoger beroepsonderwijs alsook universiteiten mogen weer fysiek onderwijs geven in plaats van louter online. Daarmee is het hele onderwijs weer open. Voor het mbo en hbo geldt wel een maximum van 75 mensen per ruimte met een uitzondering voor tentamens en examens. Het kabinet adviseert om zowel binnen als buiten de collegezaal een medisch mondkapje te dragen. Studenten worden aangeraden om bij klachten een zelftest te doen. Deze zijn gratis te krijgen via de onderwijsinstelling.
- Het is weer mogelijk om ‘op ieder moment van de dag’ binnen en buiten te sporten. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer maar er mag geen publiek aanwezig zijn. Voor binnensport moet iedereen vanaf 18 jaar een QR-code l(coronatoegangsbewijs) laten zien.
- Muziek-, dans- en theaterlessen mogen weer doorgaan. ‘Net als sport, niet met publiek.’
- Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid: overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten, maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om medische mondkapjes te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.
- mensen mogen thuis per dag weer maximaal vier personen vanaf 13 jaar ontvangen in plaats van twee. Buiten is het advies om met niet meer dan vier personen ouder dan 13 jaar samen te zijn. Het kabinet adviseert ook om niet meer dan één huishouden per dag te bezoeken.
- mensen die minimaal een week geleden een booster hebben gehad of korter dan acht weken geleden zijn hersteld van corona, hoeven niet meer in quarantaine na contact met een besmet persoon. Als ze tenminste geen klachten hebben. De maatregel gaat per direct in.
- de horeca-, evenementen- en culturele sector gaan nog niet open. ‘Vanuit de optelsom van alle contacten in de samenleving kan niet alles tegelijk.’ Op 25 januari vindt een nieuw ‘weegmoment’ plaats. Dan kijkt het kabinet of de coronamaatregelen verder versoepeld kunnen worden, het eerst bij horeca, musea, bioscopen en theaters.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
CORONAVIRUS
TERUGLEZEN | Frankrijk meldt ruim 400.000 infecties, ‘Kind wel of niet vaccineren goed te rechtvaardigen’
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalt gestaag, maar nog nooit heeft het RIVM in een kalendermaand zoveel positieve tests gemeld als nu. Januari is pas net over de helft, maar heeft nu al een nieuw record gevestigd. Kinderarts Patricia Bruijning van UMC Utrecht vindt het goed dat ouders een keuze hebben om voor vaccinatie van hun kind te kiezen, of daarvan af te zien. Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog. -
met quiz
Niet alleen Stefano Keizers heet eigenlijk anders: ook deze BN'ers hebben een andere naam
Gaat er een belletje rinkelen bij de naam Gover Meit? Nee? Niet heel gek: deze cabaretier is vooral bekend onder zijn pseudoniem Stefano Keizers. De komiek maakte gisteren bekend afstand te willen nemen van die naam. Er zijn nog tal van andere BN’ers die een alter ego hebben en in werkelijkheid heel anders heten. Een overzicht. -
PREMIUM
Hoogleraar Gill hielp bij vrijpleiten Lucia de B., en maakt nu gehakt van CBS-rapport toeslagenaffaire
Topstatisticus Richard Gill kraakt het onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitvoerde naar uithuisplaatsingen van kinderen van gedupeerden in de toeslagenaffaire. ‘De conclusie dat deze groep ouders niet harder is geraakt dan andere ouders, had het CBS nooit mogen trekken.’
-
PREMIUM7
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Bij haar testament voeg ik een notitie dat ik heb gewaarschuwd voor de gevolgen
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week zorgt een testament voor herrie in de tent. -
Nieuws
Burgemeester Halsema gedoogt opening horeca en cultuur niet
De gemeente Amsterdam verwacht dat ondernemers in de horeca- en cultuursector zich aan de coronaregels blijven houden en dus gesloten blijven. ‘Er is geen sprake van gedoogbeleid,’ laat burgemeester Femke Halsema via haar woordvoerder weten.