Dit zijn de (on)veiligste gemeenten van Nederland

MisdaadmeterHoe veilig is het bij jou in de buurt? De achttiende editie van de Misdaadmeter laat zien hoe je gemeente ervoor staat. Het Twentse Dinkelland is het veiligst, Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van ons land.

De politie kwam onlangs met mooi nieuws: het aantal aangiften van misdrijven daalde in 2018 met 6 procent, Nederland lijkt opnieuw wat veiliger. Er waren minder woninginbraken dan een jaar eerder (-13 procent), er werd minder gestolen uit schuurtjes en garages (-18 procent) en steeds minder mensen werden slachtoffer van zakkenrollers, een afname van maar liefst 28 procent.

Maar het inperken van ‘hardere’ vormen van criminaliteit blijkt nog altijd lastig. Deze delicten, die vanwege hun impact op slachtoffers zwaar meetellen in de Misdaadmeter, blijven al langer achter bij de almaar dalende criminaliteitscijfers. Er waren in 2018 zelfs 4 procent meer overvallen. Straatroof nam slechts met een kleine 2 procent af.

Het is ook precies waarom Amsterdam maar niet van plek 1 afkomt, ondanks dat het er op veel vlakken juist beter gaat: zeker 1000 woninginbraken minder en ruim 1300 minder meldingen van zakkenrollen. Maar in de hoofdstad, die de koppositie wijt aan de massa’s toeristen die er komen, steeg het aantal overvallen van 184 naar 226, een toename van 23 procent. Ook werden 1235 mensen slachtoffer van straatrovers, een jaar eerder waren dit er nog 1194.

Meer geld

Ook Eindhoven (op plek 2) en drie van de vier Limburgse gemeenten in de top 10 van de Misdaadmeter kenden meer overvallen dan een jaar daarvoor. Eerder deze week deed de Eindhovense burgemeester John Jorritsma al een pleidooi voor meer geld. ,,We staan elk jaar op een tweede of derde plek en dat baart me zorgen. We moeten af van die hoge positie’’, zei hij tegen het Eindhovens Dagblad. ,,Omgerekend besteden we nu zo’n 120 euro per inwoner per jaar aan veiligheid. In vergelijking met andere steden is dat schrikbarend laag.’’

De criminaliteit daalt niet overal even hard. De afname is het minst in middelgrote gemeentes met tussen de 50.000 en 100.000 inwoners. Deze categorie kende bovendien 8 procent meer overvallen en 4 procent meer straatroven dan een jaar eerder. In de kleinste gemeenten – minder dan 25.000 inwoners – is de daling het sterkst.

Volledig scherm
© Shutterstock

Twee auto's gestolen

Dinkelland, de veiligste gemeente, hoort met 26.000 inwoners nét niet bij die categorie. Precies één keer was hier sprake van straatroof, overvallen kende de Twentse gemeente net als in 2017 niet, twee keer werd een auto gestolen.

Maar voelen we ons ook veiliger? Hoewel het aantal aangiftes al jaren daalt en ook steeds minder mensen aangeven slachtoffer te zijn van een misdrijf, denkt nog altijd meer dan de helft van de Nederlanders dat de criminaliteit toeneemt, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Maar ook die cijfers dalen: eind jaren 90 dacht nog 80 procent dat er steeds meer criminaliteit was, nu is dat nog maar 54 procent.

Dit zegt misdaadverslaggever Koen Voskuil over de Misdaadmeter: