Volledig scherm
Met een sponsje wordt wangslijm afgenomen om dna op te kunnen nemen in de databank © ANP

Dna-databank mist 21.000 dna-profielen van veroordeelde criminelen

In de landelijke dna-databank ontbreken meer dan 21.000 dna-profielen van veroordeelde criminelen. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Twee jaar geleden werd de achterstand al opgemerkt, maar toen ging het om 'slechts' naar schatting 10.000 ontbrekende profielen.

Dat er een achterstand is was al langer bekend, maar volgens Nieuwsuur is die de afgelopen twee jaar verdubbeld, terwijl het ministerie van Justitie en Veiligheid juist beterschap had beloofd.

,,Uit interne cijfers blijkt inderdaad dat nu sprake is van een stijging'', laat het departement in een reactie weten. ,,Deze cijfers worden geanalyseerd.'' Er is de afgelopen twee jaar volgens het ministerie hard gewerkt aan verbeteringen. De uitvoering daarvan vergt evenwel 'de nodige tijd'.

Strafmaat

Het is wettelijk niet mogelijk om bij alle verdachten tijdens hun arrestatie al dna af te nemen voor de databank, dit is afhankelijk van de strafmaat en de zogenaamde 'ernstige bezwaren' tegen een verdachte. Bij een daadwerkelijke veroordeling door een rechter voor een misdrijf waar vier jaar celstraf of meer op staat, moet er echter wel dna worden afgestaan. 

Veroordeelde criminelen worden op dit moment echter vaak pas opgeroepen voor een dna-afname als zij weer thuis zitten. De animo om dit te doen is niet bijster hoog, waardoor het dna niet in de databank terechtkomt. 

Het vullen van de dna-databank is volgens deskundigen essentieel omdat veroordeelde criminelen vaak meer misdrijven hebben gepleegd of gaan plegen. Met een completere databank kunnen misdrijven sneller worden opgelost omdat sporen achtergaleten op een plaats delict sneller een match opleveren.

Els Borst

De noodzaak voor een goed gevulde databank kwam onlangs pijnlijk duidelijk aan het licht bij de moord op oud-minister Els Borst in 2014. In die zaak duurde het meer dan een jaar voordat moordenaar Bart van U. opgepakt werd. In die tijd pleegde hij nog een moord, op zijn zus Loïs van U. Dat misdrijf had voorkomen kunnen worden als zijn dna in de databank had gezeten.