Dna van Jos Brech op Nicky wijst op ‘langdurig, intensief’ contact

videoDe twee getuigen die vermoeden dat zij in augustus 1998 Jos Brech met Nicky Verstappen hebben zien fietsen op de Brunssummerheide moeten bij de rechter opnieuw hun verhaal doen. Tientallen andere betrokken die Brechs advocaat wil horen, hoeven niet op te komen draven. De verdachte blijft voorlopig in de cel, zijn dna op Nicky wijst op ‘langdurig, intensief’ contact. 

Dat heeft de rechtbank van Maastricht vanochtend besloten. Bij de regiezitting in de zaak-Nicky Verstappen deed Brechs advocaat Gerald Roethof vorige week een reeks verzoeken. Zo wil hij bij de inhoudelijke behandeling van de zaak komend jaar tientallen mensen horen die mee zochten naar Nicky, ook vraagt hij om extra dna- en toxicologisch onderzoek. 

De rechters honoreren slechts een deel van zijn wensen. Enkele deskundigen zullen gehoord worden, onder meer over het moment van overlijden van Nicky en of er sprake was van seksueel misbruik. 
Maar de 55 mensen die betrokken waren bij de zoektocht, de vondst en het onderzoek naar het lichaam van Nicky hoeven niet te getuigen. Roethof vindt dat nodig om de mogelijkheid te onderzoeken dat Brechs dna via anderen op lijf en kleding van Nicky terecht kan zijn gekomen, maar de rechters gaan niet mee in dat scenario. Ook extra onderzoek naar drank-, drugs- of medicijngebruik komt er niet, en de mogelijkheid dat Nicky overleden is door een slangenbeet, zoals Roethof suggereerde, wordt evenmin nader bekeken. 

Volledig scherm
Jos Brech (links) wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering, verkrachting en dood van Nicky Verstappen, die op 11-jarige leeftijd dood gevonden werd op de Brunssummerheide. © ANP Graphics

Fietsen

Wel worden er enkele tot dusver onbekende dna-sporen nader onderzocht, ook worden twee vrouwen opnieuw gehoord over wat zij zagen in augustus 1998. Vorige week kwam het OM op de proppen met deze getuigenverklaring. De vrouwen menen dat Brech de man moet zijn die ze met een jongetje achterop de fiets hebben zien rijden. Melding daarover deden zij al in oktober 1998, maar die informatie bereikte het onderzoeksteam niet. Advocaat Roethof heeft echter grote twijfels over de betrouwbaarheid van dit relaas: ,,Kan je iemand die je hebt zien fietsen dan twintig jaar later ineens herkennen? Ik kan kort zijn: volgens mij zijn deze verklaringen rijp voor de prullenbak.” 

Ontkenning

Nicky Verstappen verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp in Zuid-Limburg, een dag later werd hij dood gevonden. Jos Brech kwam vorig jaar in beeld als verdachte na groot dna-onderzoek. Het OM verdenkt hem van ontvoering, verkrachting en het doden van Nicky. 

Brech ontkent, maar weigert vooralsnog te verklaren hoe het kan dat 27 van zijn dna-sporen -huid, speeksel, haar - gevonden zijn op de onderbroek en het lichaam van Nicky. ,,Het gaat om twee haren”, zei de rechter vanochtend. ,,En één deel van een haar. Ook zijn er drie huidschilfers gevonden en verder 21 biologische contactsporen, waaronder mogelijk speeksel.” Deze sporen wijzen volgens een dna-expert die in het strafdossier aan bod komt op ‘langdurig, intensief’ contact, en niet op ‘oppervlakkige of eenmalige’ aanraking, aldus de rechtbank. Mede daarom wordt het voorarrest van Brech verlengd. 10 februari is de volgende zitting in de zaak, waarschijnlijk in maart volgt de inhoudelijke behandeling.  

Luister ook naar onze podcast over de zaak-Nicky Verstappen.

Kijk hier naar alle video's uit de zaak-Nicky Verstappen:

Volledig scherm
Advocaat Gerald Roethof wil verschillende getuigen horen, en wil ook nieuw dna-onderzoek. © ANP
Volledig scherm
© ANP
  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.
  2. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”