Volledig scherm
Thierry Baudet. © ANP

Docent die na winst Baudet vroeg ‘Volkert waar ben je?’ op non-actief gezet

UpdateDe Universiteit Utrecht heeft de docent die ‘Volkert, waar ben je?’ schreef onder een Facebookbericht over de overwinning van Thierry Baudet, op non-actief gezet. De familie Fortuyn overweegt juridische stappen.

Docent Geesteswetenschappen Corné Hanssen schreef op Facebook een reactie op de overwinning van Baudets Forum voor Democratie. Daar stond: ‘Volkert, waar ben je?’ Daarmee doelde hij op Volkert van der Graaf, de man die Pim Fortuyn doodschoot. 

Quote

We benadruk­ken dat wij dit als universi­teit een verwerpe­lij­ke reactie vinden en nemen afstand hiervan

Universiteit Utrecht

Maarten Post, woordvoerder van de UU, laat weten dat er tientallen klachten van zowel binnen als buiten de universiteit zijn binnengekomen. ,,Deze klachten worden in behandeling genomen. Het college van bestuur van de universiteit gaat kijken of er eventuele sancties worden opgelegd”, licht hij toe. 

Post meldt dat de universiteit gistermiddag op de hoogte is gebracht van de actie. ,,Het bleek te kloppen dat hij deze reactie heeft  geplaatst. We benadrukken dat wij dit als universiteit een verwerpelijke reactie vinden en nemen afstand hiervan. We vinden dat docenten een voorbeeldfunctie moeten vervullen. Zo’n bericht op een Facebookpagina staat daar haaks op.’’

De docent betuigde spijt op zijn Facebookpagina middels een bericht. Daarop kwamen tientallen reacties en bedreigingen. Inmiddels is zijn pagina gedeactiveerd. Volgens woordvoerder Post wil Hanssen geen commentaar meer geven. De docent wordt door de universiteit op het matje geroepen en moet volgende week op gesprek komen.

‘Onacceptabel’

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) noemt de uitspraak van Hanssen ‘onacceptabel’. ,,Dat moeten we niet doen, dat moeten we niet willen.’’ Hij benadrukt dat politici in vrijheid en veiligheid moeten ‘kunnen zeggen wat zij willen zeggen’, en roept iedereen op tot kalmte: ,,Na zo’n verkiezing is het altijd even wennen.’' 

Kijk hier naar de overwinningsspeech van Baudet: