President Poetin, hier in een supermarkt in Moskou, zou in Voorschoten een bezoek aan de Albert Heijn gebracht hebben. Zijn dochter Maria (inzet rechtsboven) woont daar met de Nederlander Jorrit Fraassen (inzet rechtsonder).
Volledig scherm
President Poetin, hier in een supermarkt in Moskou, zou in Voorschoten een bezoek aan de Albert Heijn gebracht hebben. Zijn dochter Maria (inzet rechtsboven) woont daar met de Nederlander Jorrit Fraassen (inzet rechtsonder). © EPA

Dochter Poetin woont in penthouse in Voorschoten

De Russische president Poetin arriveert vandaag in Nederland en zal tijdens zijn bezoek ook zijn dochter Maria, woonachtig in een penthouse in Voorschoten, bezoeken. Maria (27) heeft een relatie met de Nederlander Jorrit Faassen (33). Wijkbewoners hebben gemengde gevoelens nu bekend is geworden wie het stel is, dat woont op de bovenste verdiepingen van hun complex.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

In het Leidsch Dagblad willen Voorschotenaren niet teveel kwijt over het koppel en al helemaal niet onder naamsvermelding. 'Er kleeft toch iets gevaarlijks aan die familie.'

Albert Heijn
'Het kan maar beter niet algemeen bekend worden', zegt een man. 'God weet wat er straks gebeurt in de wijk. Poetin heeft nogal wat vijanden. Neem de Tsjetsjenen.' Zijn vrouw: 'Poetin is niet zomaar een president, hij is een soort dictator. Ik heb natuurlijk zitten googlen. Hij heeft bloed aan zijn handen, zoals van die vermoorde dissident (Alexander Litvinenko, red.).'

Iemand vertelt de lokale krant dat Poetin een keer boodschappen heeft gedaan bij Albert Heijn; hij was best klein. De Russische leider werd vergezeld door lijfwachten. 'Ik heb wel eens een geblindeerde auto in de parkeerkelder zien verdwijnen', zegt een ander. 'Maar verhalen over kleerkasten en beveiligingsdiensten zijn overdreven.'

Afranseling
In december 2010 sprak een journaliste op Echo Moskvy radio voor het eerst het vermoeden uit dat Fraassen iets met de oudste dochter van Poetin zou hebben. Bekend is dat de Nederlander architectuur of bouwkunde aan de Haagse Hogeschool studeerde en vertrok naar Rusland waar hij achtereenvolgens als onroerendgoedspecialist bij Gazprombank-invest (2007) werkte en als vice-president bij het grote Russische bouwbedrijf Stroitransgaz (2008-2010).

Daarna werkt hij als topman bij consultancykantoor ACO MEF-audit, zo schrijft Quotenet. In november 2010 werd zijn BMW klemgereden, en werd de Nederlander uit de auto gesleurd en in elkaar geslagen door de bodyguard van Matvej Oerin, een 34-jarige Russische bankier die zich ergerde aan zijn rijgedrag.

Wraak Poetin
Fraassen herinnerde zich de nummberborden, gaf dit door aan de politie. Niet lang daarna werden Oerin en zijn gevolg van hun bed gelicht. Er werden wapens, harddrugs en bewijzen van omkoping gevonden. De Russische Centrale Bank trok vier van de vijf licenties van zijn banken in. In april 2011 werden hij en zijn bewakers veroordeeld tot twee tot vier jaar opsluiting in een werkkamp.

Een Forbes-journaliste concludeert hetzelfde als de journaliste bij Echo Moskvy radio deed en sprak zelfs over een huwelijk. 'Zeer goed geïnformeerde bronnen schrijven dat de Nederlandse Jorrit Joost Fraassen de gelukkige schoonzoon is van premier Poetin, dat hij getrouwd is met zijn oudste dochter', zo schrijft RNW.nl.

Het harde optreden tegen Oerin zou een voorbeeld zijn van wraak van de Poetin-familie. Of Fraassen echt de schoonzoon is van de Russiche leider, werd destijds niet bevestigd of ontkend door het Kremlin. Ook Fraassen zelf heeft nooit gereageerd op de speculaties.

Poetin en zijn vrouw Lyudmila tijdens zijn inauguratie vorig jaar mei.
Volledig scherm
Poetin en zijn vrouw Lyudmila tijdens zijn inauguratie vorig jaar mei. © epa

Vervreemd van echtgenote
In tegenstelling tot de families van de meeste wereldleiders, is er dus niet veel bekend over het privéleven van Poetin of dat van zijn gezin. Zo is hij officieel 29 jaar getrouwd met Lyudmila, maar over het algemeen wordt aangenomen dat zij apart leven van elkaar. Ze verschijnt heel zelden in het openbaar. De laatste keren waren in maart 2012 tijdens de verkiezingen en vervolgens in mei tijdens de inauguratie.

Van zijn dochters Maria en Yekaterina (25) zijn nagenoeg geen foto's in omloop, op wat foto's van hun jeugd na. Gedacht wordt dat de Russische bevolking de dochters dan ook niet zou herkennen als ze op straat lopen. De dames worden nauwgezet gevolgd door de Russische regering.

Maria en Yekaterina werden van school gehaald en kregen thuis onderwijs. Het meeste wat over de twee bekend is, is gebaseerd op onbevestigde geruchten. Zo zouden ze vrienden zijn met Barbara Berlusconi, de dochter van de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

Een van de zeldzame en kwalitatief slechte beelden, die van Poetin, zijn vrouw en dochter Maria op het web circuleren.
Volledig scherm
Een van de zeldzame en kwalitatief slechte beelden, die van Poetin, zijn vrouw en dochter Maria op het web circuleren. © Internet

Huwelijk
Yekaterina zou in 2010 getrouwd zijn met de zoon van een Zuid-Koreaanse admiraal met wie ze al jaren een relatie had. Het Kremlin ontkende dit en ook de vader van de jongen reageerde dat dit niet waar was. Wel zouden de twee elkaar tijdens een evenement in Moskou hebben ontmoet en zeker tien jaar gedatet hebben, zo meldde de Wall Street Journal.

Beide vrouwen zouden zich in 2005 hebben ingeschreven aan de universiteit van St. Petersburg. Maria voor de studies biologie en geologie en Yekaterina voor Oosterse wetenschappen. Vervolgens zijn de dochters van Poetin nooit gezien op de campus of stonden zij ingeschreven onder andere namen zodat niemand wist wie ze werkelijk waren.

Het is niet bekend wat de dames tegenwoordig doen. Gezien het feit dat Poetin een erg rijk man is, met een vermogen geschat tussen de 40 en 70 miljard dollar, is het de vraag of dochters überhaupt werken, zo stelt Business Insider.

Protest tijdens bezoek Nederland
De Russische president Vladimir Poetin is vandaag in ons land voor de opening van het Nederland-Ruslandjaar. Tijdens het bezoek ligt de nadruk op de handelsbanden tussen beide landen, maar volgens de Nederlandse premier Mark Rutte zal ook de mensenrechtensituatie in Rusland aan de orde komen.
 
Poetin komt 's middags op Schiphol aan na een bezoek aan Duitsland. Hij gaat daarna direct naar museum Hermitage in de hoofdstad om met koningin Beatrix het startschot te geven voor het Nederland-Ruslandjaar. Daarna voert hij overleg met de premier en wordt het bezoek afgesloten met een werkdiner met vertegenwoordigers uit het Nederlandse en Russische bedrijfsleven.

Meer dan 3300 mensen hebben zich aangemeld voor de demonstratie van homobelangenorganisatie COC tegen de Russische anti-homowet. Die wordt om 19.00 uur gehouden aan het Amsterdamse Oosterdok, tegenover het Scheepvaartmuseum waar de Russische president op dat moment dineert.

In 2005 had Poetin ook een ontmoeting met Beatrix in ons land.
Volledig scherm
In 2005 had Poetin ook een ontmoeting met Beatrix in ons land. © epa