Dode door vuurwerk in Swifterbant

Update & VideoIn Swifterbant (Flevoland) is vanmiddag aan de Vogelwikke een dode gevallen door vuurwerk. Het gaat om een 39-jarige man, meldt de politie. 

Twee kinderen zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht voor controle, om te kijken of ze geen gehoorbeschadiging hebben opgelopen. Het ongeluk vond buiten plaats. Volgens een getuige stak de man een groot stuk vuurwerk aan dat direct daarop ontplofte. 

De politie doet uitgebreid onderzoek naar het incident. Het slachtoffer was getrouwd en laat twee kinderen achter. 
Een van de kinderen zou vlakbij hebben gestaan tijdens de ontploffing. 

Morgen, oudjaarsdag, is er voor buurtbewoners een bijeenkomst in kerkcentrum De Hoeksteen in Swifterbant, zo laat de gemeente Dronten weten. Tussen 12.00 en 13.00 uur kunnen daar vragen worden gesteld en ervaringen worden gedeeld. Er is dan professionele hulp aanwezig.

Lichaam na uren van straat

Het lichaam bleef vele uren op de plek van het vuurwerkincident liggen. De politie plaatste rond kwart over zes een scherm zodat hij aan het oog werd onttrokken. Het slachtoffer werd rond zeven uur vanavond geborgen. Ook de hekken zijn daarna weggehaald.

Het vuurwerk werd afgestoken bij een speeltuintje in de straat, dat een soort hofje is. Volgens meerdere mensen uit de buurt zou het om illegaal vuurwerk gaan, maar dat is nog onderwerp van onderzoek.

Slachtofferhulp

Er waren veel mensen die het ongeluk zagen gebeuren. Zij worden opgevangen door de gemeente. Hun wordt slachtofferhulp aangeboden, zei een woordvoerster van de politie.

Vorig jaar kwam tijdens de jaarwisseling ook iemand om door vuurwerk. Een 54-jarige man uit het Drentse Meppel raakte tijdens de jaarwisseling zwaargewond aan zijn hoofd en overleed enkele dagen later. Het vuurwerk dat hij kort na middernacht zelf had aangestoken ontplofte in de buurt van zijn gezicht.

Volledig scherm
Hulpdiensten in de Vogelwikke in Swifterbant. © Ginopress