Volledig scherm
De aangespoelde vis op Texel. © Sabine Haalboom

Dode potvissen blijven voorlopig nog liggen op Texel

UpdateOpnieuw zijn twee potvissen aangespoeld op het strand van Waddeneiland Texel, meldt de politie. De dieren zijn niet meer in leven. Een potvis drijft in het water bij de vuurtoren, de ander ligt bij de haven van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Volledig scherm
© Sabine Haalboom

Donderdagmiddag besluiten Rijkswaterstaat en onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht of er sectie op de kadavers zal worden verricht.

Dinsdag spoelden al vijf potvissen aan op het strand van Texel. Een reddingsoperatie mocht niet baten en alle dieren waren woensdagochtend overleden.

Onderzoek
Rijkswaterstaat haalt de potvissen donderdag nog niet weg. Volgens een woordvoerder is het niet veilig om de kadavers nu weg te slepen met het slechte weer. Veel wind en hoge golfslag zorgen ervoor dat het lastig is om de beesten van het strand te halen.

,,We kunnen nog niet zeggen wanneer het wel veilig genoeg is. We houden het weer in de gaten en plannen aan de hand daarvan een nieuw moment.''

Naturalis heeft donderdag onderzoek gedaan naar de beesten. Volgens een woordvoerster van het museum zagen de dieren er op het eerste gezicht gezond uit met een dikke speklaag. Voor eventueel onderzoek heeft Naturalis nog wat vinnen en weefsels meegenomen. Universiteit Utrecht doet de komende dagen een vervolgonderzoek naar de doodsoorzaak.

Heftig
,,Wat er nu op het strand gebeurt, is heel heftig'', zei Pauline Folkerts, directeur van Stichting Texels Museum, eerder. ,,Deze dieren moeten zo snel als mogelijk worden onderzocht omdat we anders niet meer achter de doodsoorzaak kunnen komen.''

,,Het is een hele klus,'' legde Folkerts uit. ,,De dieren zijn heel erg groot:  ze wegen 15 ton en zijn tussen de 8 en 12 meter lang. Het is dus niet gemakkelijk om ze van hun plaats te trekken.''