Volledig scherm
De daders waren in het zwart gekleed en hadden waarschijnlijk kalasjnikovs © onbekend, via Facebook

'Dode schietpartij Zaandam is vertrouweling Holleeder'

UpdateBij een schietpartij in Zaandam is dinsdagmiddag een man om het leven gekomen. Mogelijk gaat het om de bekende Amsterdamse crimineel Lucas Boom, een vertrouweling van Willem Holleeder, meldt Het Parool. Basisschoolleerlingen zagen de liquidatie vanuit hun klaslokaal en vanaf het schoolplein gebeuren.

Volledig scherm
Forensische opsporing en de technische recherche doen momenteel onderzoek © ANP
Volledig scherm
© anp

Lucas Boom
Lucas Boom is een Amsterdamse beroepscrimineel. Hij werd vorig jaar nog veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor cocaïnehandel in Antwerpen. Dat deed hij samen met enkele andere bekende Amsterdamse criminelen en de professionele vechtsporter Hesdy Gerges. Die zaak liep nog in hoger beroep.

Ook was hij er met andere Amsterdamse criminelen in verband gebracht met de poging tot liquidatie van Etou's Belserang enkele jaren geleden, de president van de Amsterdamse afdeling van Satudarah.

De schietpartij vond rond 12.20 uur plaats bij de J. Kruijverstraat in de Noord-Hollandse plaats. Op de plek van de schietpartij is veel politie aanwezig, ook is er een traumahelikopter naartoe gevlogen. Het slachtoffer is bedekt met een wit laken.

Ooggetuigen zeggen dat er tientallen schoten zijn gelost. ,,Ik dacht eigenlijk dat het gewoon een klappertjespistool was", vertelt een buurtbewoner. ,,Ik vond het al vreemd, maar verder heb ik niets gemerkt. Er waren ook geen sirenes of zo." 

Een andere ooggetuige vertelt dat het zou gaan om vier of vijf schutters. Het slachtoffer zou volgens Dichtbij.nl in zijn auto hebben gezeten toen hij onder vuur werd genomen. Hij probeerde weg te komen, maar een man in het zwart met een kalashnikov was hem te snel af. Het slachtoffer zakte halverwege de straat in elkaar.

De advocaat van Lucas Boom, Gerald Roethof, laat weten geschrokken te zijn. ,,Mijn cliënt tufte tot gisteren nog vrolijk rond op zijn scooter. Als hij enig idee had dat ze hem wilden liquideren, dan had hij niet onbeschermd rond gereden. Hij had dit niet verwacht, ik ook niet."

Basisschool
Achter de J. Kruijverstraat, waar de schietpartij plaatsvond, is een pand met daarin drie lagere scholen en een peuterspeelzaal. Verschillende kinderen zouden het hebben zien gebeuren. Er wordt uitgezocht wat ze hebben gezien.

,,Wij zijn alle ouders gaan bellen om hun kinderen op te komen halen", vertelt een medewerker van basisschool Het Eiland. De ouders kregen tevens een mail over de calamiteit. Hierin staat dat alle kinderen ongedeerd zijn.

Kinderen en hun ouders zijn opgevangen door de politie. De aanwezigen in en rond de school reageren geschokt. ,,Verschrikkelijk in een wijk, gewoon in een woonwijk'', zei een vrouw die halfhuilend rondliep vlak bij de school.

Volgens RTV Noord-Holland zit de zoon van het slachtoffer op één van de basisscholen. De auto van Boom stond voor de school geparkeerd. Hij zou ruim 50 meter voor zijn leven gerend hebben.

Bruin bestelbusje
De politie is een grote klopjacht gestart naar de daders, die er waarschijnlijk met een bruin bestelbusje vandoor zijn gegaan. Er staan agenten met kogelwerende vesten bij de Velsertunnel en Coentunnel. Ook op de A4 bij Schiphol en bij uitvalswegen staan agenten.

Forensische opsporing en de technische recherche doen momenteel onderzoek naar de liquidatie. De wijk is afgezet. De politie bevestigt dat het slachtoffer een 43-jarige man uit Amsterdam is.

Hulp
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat slachtofferhulp is ingeschakeld. Ouders worden in een gymzaal geïnformeerd, eerst zonder kinderen en daarna nog een keer met.

De ouders krijgen volgens de woordvoerder een verhaal waarmee zij weer een gesprek met hun kinderen kunnen voeren over de gebeurtenissen. Morgen gaan ze gewoon weer naar school.

De burgemeester van de gemeente Zaanstad Geke Faber is ook naar de school gekomen.

Volledig scherm
© Google Maps
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP